Den gången Thomas Ravelli stod för tidernas största idrottsögonblick.

Den gången Thomas Ravelli stod för tidernas största idrottsögonblick.

Klockan var mitt i natten när Sverige och Rumänien spelade om vilka som skulle nå en VM-semifinal där Brasilien väntade. I dag för 22 år sen kunde den svenska publiken bevittna hur Tomas Brolin satte dit bollen i mål efter en riktigt klassisk frisparksvariant. Många trodde då att semifinalen var säkrad – men rumänerna ville annat. I den 88 minuten kunde Raduciuio sätta dit 1-1 och matchen gick till förlängning.

Väl där gjorde samma Raduciuio 2-1 till rumänien och hoppet om en VM-semifinal såg väldigt mörk ut för svensk del. Det krävdes 115 minuter spel innan nickspecialisten Kennet Andersson kunde förlösa det svenska jublet på läktaren med sitt viktiga 2-2 mål. Straffläggning väntade och vi vet alla hur det slutade.

Här kan du uppleva straffdramatiken igen:

 

Henrik Larsson kliver fram och sätter dit sin straff i den avgörande rundan. Efter det följer några riktigt nervösa minuter innan Miodrag Belodedici kliver fram och ska ta straffen. Resten? Ja det är svensk idrottshistoria. Sverige var klart för semifinal i VM och år 2001 tilldelades Thomas Ravellis straffräddning priset för Tidernas Idrottsögonblick i Globen.

Älskar du VM94-gänget? Gilla Sportbibeln på Facebook.

facebooktwitter
TAGS:
Dela på facebook