Björn Ferrys stenhårda ord om Stina Nilssons farväl till skidskytte – orsaken till att hon byter sport: ”Ett stort misslyckande”

Stina Nilsson lägger ned karriären om skidskytt.
Nu öppnar Björn Ferry munnen med stenhårda ord.
– Det har ju inte gått bra, säger experten till SVT.

Efter fyra år som skidskytt kommer nu det stora avskedet från Stina Nilsson. Hon fick det inte riktigt att stämma och har bestämt sig för att lägga ned sin karriär inom skidskytte helt och hållet.

Stina byter sport

Istället kommer Stina att byta sport igen och börja med långlopp till nästa säsong. Framöver väntar Ski Classics för 30-åringen och nu avslöjas även en av orsakerna bakom beslutet att lämna skidskytte.
– Jag utgår från att hon inte kommer med i landslagstruppen för skidskytte och då blir det tungt att göra den satsningen själv, när man inte har förtroendet, säger SVT-experten Björn Ferry.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Stina Nilsson, skidskytte
240301 Stina Nilsson of Sweden at zeroing ahead of women’s 15 km individual during the IBU World Cup on March 1, 2024 in Oslo. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0880

Svenskan erkänner själv hur snacket gick med landslagsledningen för den kommande säsongen.
– Jag hade en bra dialog med Johannes (Lukas, landslagschef) innan säsongen tog slut, och vi bägge kom fram till att om jag ska kunna utvecklas som skidskytt framöver så behöver det vara utanför ett landslag. Därför kom det inte som en chock för mig att jag inte blev erbjuden en plats, säger Stina själv till SVT.

Ferrys hårda ord

När Ferry får sammanfatta Nilssons fyra år långa karriär som skidskytt så kommer den stora sågen fram.
– Kapaciteten hade hon i sina allra bästa stunder och hon nådde ju pallen. Men ser man generellt hur satsningen har gått så är det ett stort misslyckande. Det tycker nog Stina Nilsson själv också och alla runt omkring. Det har ju inte gått bra, erkänner SVT-profilen.
– Om skidskytte hade varit klassiskt så hade det passat Stina Nilsson mycket bättre. Men det slutade man ju med i mitten på 80-talet. Utan skidskytte är skate och det är uppenbart att det inte passar henne perfekt. Därför är det mycket enklare att köra långlopp.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Björn Ferry, skidskytte
230210 Björn Ferry, commentator of Swedish Broadcaster SVT, poses for a picture during the IBU Biathlon World Championships on February 10, 2023 in Oberhof. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0539

Stina Nilsson har redan skrivit på ett tvåårskontrakt för ett norskt lag och Björn Ferry är övertygad om att den nya sporten kommer att passa henne mycket bättre.
– Långlopp passar Stina bättre än skidskytte, eftersom hon är bättre på klassiskt och så har hon ju redan en bra spurt. Det är ju ett logiskt byte att hon gör det nu, säger tv-experten.
– Jag tror att hon kan bli rätt bra, men inte riktigt i topp.

Vad tycker du om Stina Nilssons karriär som skidskytt? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Gunde Svan utser de allra bästa idrottarna från Dalarna och nobbar både Stina Nilsson och Sixten Jernberg: ”Min stora idol”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev