Gunde Svan utser de allra bästa idrottarna från Dalarna och nobbar både Stina Nilsson och Sixten Jernberg: ”Min stora idol”

Gunde Svan är en av våra främsta idrottare någonsin.
Och en sann dalmas ända in i benmärgen.
Nu får han själv välja ut sina främsta favoritidrottare från Dalarna.

Den legendariske skidhjälten Gunde Svan har en meritlista under dess like. Han hade en alldeles unik vinnarskalle och vägrade ge upp i skidspåren utan en medalj runt sin hals.

Gundes karriär

Svan har vunnit fyra OS-guld, sju VM-guld, den totala världscupen fem gånger och har tilldelats tunga utmärkelser som Bragdguldet, Jerringpriset, Holmenkollenmedaljen och Victoriastipendiet. Förutom att vara en fantastisk skidåkare blev han också oerhört folkkär med sin härliga personlighet.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Gunde Svan, skidor
190224 Gunde Svan distributor of prize competes in women’s team sprint final during the FIS Nordic World Ski Championships on February 24, 2019 in Seefeld in Tirol. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170295

Gunde har alltid varit en riktig dalakarl som gått sin egen väg i alla lägen och aldrig slutat vara sig själv. Men vilka är egentligen hans egna favoritidrottare från Dalarna?

Nobbar Stina

Den frågan fick skidikonen besvara i en gammal intervju med sajten Sport i Dalarna 2017. Då valde Gunde ut fem manliga och fem kvinnliga idrottare som satt ett stort avtryck hos honom, de behövde inte vara de allra bästa utan de som betytt mest för honom.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Stina Nilsson, skidskytte
200407 I denna handout-bild från Svenska Skidskytteförbundet ses Stina Nilsson posera för ett porträtt under en träning i skidskytte den 7 april 2020 i Östersund. Foto: Per Danielsson / Svenska Skidskytteförbundet / Handout / BILDBYRÅN

Men anmärkningsvärt nog valde Gunde Svan bort både Stina Nilsson från Malung och barndomsidolen Sixten Jernberg från Lima, se hela listan här nedanför.
– Självklart har jag höga tankar om Stina. Jag beundrar hennes inställning och är det nån jag haft koll på så är det Stina eftersom hon i många år tävlat mot vår dotter Julia. Nu skrivs det så mycket om Stina ändå att jag ville lyfta fram andra tjejer som kanske glömts bort och som heller inte fick den stora uppmärksamheten under karriären, säger Gunde till sportsajten.
– Jag tänkte ta med Sixten på listan, men valde dem som är i livet. Sixten är tyvärr borta. Men han var min stora idol när jag växte upp, jag läste om honom och det fanns saker jag tog efter. Inte minst imponerades jag av hur han sprang i stövlar på myrar för att få den rätta styrkan. Men jag tog inte efter allt. Sixten kunde nästan straffa sig på träning när han inte riktigt orkade, och i ren envishet körde en timme extra. Det gjorde inte jag.

LÄS MER: Gunde Svan öppnar upp om relationen till Thomas Wassberg – så ser den ut i dag: ”Plågade honom”

Två fantastiska idrottare från Dalarna som tar plats är speedwayikonen Tony Rickardsson från Avesta och orienteraren Tove Alexandersson från Borlänge, se hela listan här nedanför.
– Här kan vi verkligen prata om en idrottare som inte haft allt tillrätta­lagt för sig i sin satsning. Det har inte varit någon dans på rosor, och Tony har inte fått det serverat på silverfat. Jag fick chansen att lära känna honom under mitt tv-program om olika idrottare. Det var otroligt att se vilket jobb han lagt ned tillsammans med sin far i garaget hemma i Avesta. Tony fick hela tiden ärva grejer av sin bror, cyklar, motorer, däck med mera. Hur det byggdes om grejer i garaget, det ligger så mycket jobb bakom. Tony är en fantastisk idrottskille, säger skidikonen om Rickardsson och fortsätter om Alexandersson.
– Förutom att hon vinner det mesta, ja nästan allt så är jag imponerad av hur hon orkar med två sporter hela tiden. Att varva orientering med skidorientering, hur tiden räcker till. Och det handlar ju också om förmågan att återhämta sig. Jag hade inte klarat att kombinera två idrotter på det här sättet. Och att hon är så här överlägsen.

Svans ”Dalalista”:

• Lars Frölander, simning
• Mattias Ekström, rally
• Mats Nilsson, enduro
• Tony Rickardsson, speedway
• Jonny Danielsson, friidrott

• Sanna Kallur, friidrott
• Jenny Rissveds, cykling
• Tove Alexandersson, orientering och skidorientering
• Anna-Lena Fritzon, skidor, skidskytte och triathlon
• Marie Risby, skidor

Vem tycker du är den bästa idrottaren från Dalarna? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev