Gunde Svan öppnar upp om relationen till Thomas Wassberg – så ser den ut i dag: ”Plågade honom”

Gunde Svan och Thomas Wassberg var en dynamisk duo under sina skidkarriärer.
De har fortsatt stött på varandra efteråt.
– Han törs komma tillbaks fast jag plågade honom, säger Gunde till Sportbibeln.

Kollegor och konkurrenter i spåren. Vänner utanför spåren. De före detta skidåkarna Gunde Svan och Thomas Wassberg bildade en folkkär duo som älskades av det svenska folket för sina framgångar och påhitt.

Wassberg & Svan

Både Thomas Wassberg och Gunde Svan ses som två av de bästa svenska skidåkarna genom tiderna. De båda är nog också med i diskussionen om världens bästa åkare genom tiderna. Wassberg tog fyra OS-guld och tre VM-guld. Svan vann fyra OS-guld och sju VM-guld. Några av guldmedaljerna tog de tillsammans på stafett.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Gunde Svan, Thomas Wassberg, längdskidor
ARKIV 1984-02-19 De svenske längdskidåkarna Thomas Wassberg och Gunde Svan poserar med sina OS-medaljer runt halsen som de tilldelades för sina prestationer i längdskidspåren vid de olympiska vinterspelen i Sarajevo, Jugoslavien 19:e februari 1984. Foto: Inge Gjellevik / EPU / TT / Kod: 193

Wassbergs skidkarriär pågick mellan 1974 och 1988, Gundes mellan 1982-1991. Därmed hade de sex år tillsammans, där de hjälpte, motiverade, och inspirerade varandra. Men också skojade, pikade och konkurrerande med varandra. När Wassberg la skidorna på hyllan 88 var Gunde rädd för att tappa motivationen att fortsätta. Som tur var kom Torgny Mogren in i bilden och kunde ersätta Wassberg.

Bilden av Wassberg

Även efter skidkarriärerna har Gunde och Wassberg träffat på varandra. Bland annat när Thomas deltagit i programmen ”Fångarna på fortet” och ”I huvudet på Gunde Svan” som Svan har programlett.
– Jag gjorde ju det här ”I huvudet på Gunde” med Thomas. Det vart ju ett väldigt bra program, och det var väldigt roligt att göra. Jag fick ju då visa litegrann en annan bild av Thomas, än vad många från media hade skapat, till tittarna, säger Gunde till Sportbibeln.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Gunde Svan, Thomas Wassberg, längdskidor
Borlänge 20080317. Inför kvällens tävlingar Skid SM tävlingar i Bergebo Borlänge, träffades de gamla skidkungarna Gunde Svan och Thomas Wassberg för en kort pratstund. Foto: Ulf Palm / SCANPIX / kod 9110

Han fortsätter:
– Många trodde ju att Thomas var som en liten slarver, och kom sent till start och sådant där. Men jag såg ju en helt annan sida, när han håller på timmar efter timmar och flyttar bindningen fram och tillbaks på skidorna, för att se hur fästet påverkades på skidorna, om bindningen satt en centimeter längre fram eller bak. Och den bilden har ju inte kommit fram alls tycker jag på det sättet i media, säger Gunde. 

LÄS MER: Ikonen Gunde Svans nya liv i dag – vägrar återvända till skidsporten igen efter dotterns helsköna gliring

Relationen nu

Hur är relationen till Thomas Wassberg i dag, har ni någon kontakt?
– Ja, senast nu i sommar. Han törs ju komma tillbaks till fortet flera gånger. Fast jag plågade honom åren innan så kommer han igen, ibland i alla fall, haha. Nej, vi har en fantastiskt bra relation, säger Gunde.

LÄS MER: Thomas Wassbergs stora hemlighet har avslöjats – vackra agerandet berör allas hjärtan: ”Han är världens snällaste”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev