Thomas Wassbergs stora hemlighet har avslöjats – vackra agerandet berör allas hjärtan: "Han är världens snällaste"

Thomas Wassbergs stora hemlighet har avslöjats – vackra agerandet berör allas hjärtan: ”Han är världens snällaste”

Thomas Wassberg är för alltid en av våra största skidkungar.
Men det finns en sak som få vet om den gamle längdskidåkaren.
En hjärtevärmande och osjälvisk gärning som nu har avslöjats.

Längdskidor må vara väldigt populärt nuförtiden men det går inte att jämföra med glansdagarna på 80-talet. Då skidåkning var Sveriges stora nationalsport och det fanns två stora skidkungar i Thomas Wassberg och Gunde Svan.

Wassbergs karriär

De inspirerade och utmanade varandra i skidspåren under en blågul storhetstid där den ikoniska duon skördade otroliga framgångar på vinterhalvåren. Wassberg vann fyra OS-guld, tre VM-guld och belönades både med Bragdguldet samt norska Holmenkollenmedaljen under sin fantastiska karriär.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Thomas Wassberg, skidor
141122 Thomas Wassberg under världscupsuttagningen över 15 km fristil den 22 november 2014 i Bruksvallarna. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57509

Framförallt blev han världsberömd för sin enorma vinnarskalle och unika personlighet, Thomas körde verkligen sin egen stil hela vägen. Efter den aktiva karriären har han fortsatt vigt sitt liv åt skidåkningen och är fortfarande aktiv i hemmaklubben Åsarnas IK.

Thomas nya liv

Annars är det numera ett stillsamt liv tillsammans med frun Ulrike Wieser, som han träffade i Österrike redan som 22-åring.
– Thomas är världens snällaste. Väldigt envis och han kan inte heller sitta still. Han älskar att vara ute i det fria. När vi träffades som unga uppstod en kemi mellan oss som vi byggt vidare på. Jag hade ingen aning om vem han var när vi först sågs, berättar frun i en intervju med tidningen Senioren.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Thomas Wassberg, skidor
141121 Thomas Wassberg under världscupsuttagningen den 21 november 2014 i Bruksvallarna. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57508

Samtidigt avslöjas också en stor hemlighet om Wassberg och frun som är så oerhört hjärtevärmande och osjälviskt. De har sedan flera år tillbaka valt att öppna upp sitt hus och agerat familjehem åt utsatta barn.

Vackra gesten

Oftast svenska barn men de senaste åren har två afghanska ensamkommande pojkar bott hos dem i Åsarna.
– En av dem har rummet kvar än, fast han sköter sig själv nu för tiden. Att de har bott hos oss har gjort att man får lite inblick i hur de har det i de här länderna, annars har man ju aldrig tänkt på Afghanistan. Man får lite perspektiv…, erkänner Wassberg för tidningen.

LÄS MER: När Thomas Wassberg retade gallfeber på Petter Northug – och även Gunde Svan drogs in: ”Du kan hälsa honom…”

Thomas Wassberg känner också igen fruns beskrivning av honom som icke-rastlös och ständigt i farten. 67-åringen vill absolut inte bli en gammal man som bara sitter.
– Nej, då ska man vara jävligt dålig! Det kommer dröja. Jag gillar att ha saker att göra. Sen kan jag slå mig ner framför teven ett par timmar också förstås. Jag tittar mest på nyheter och naturprogram. Och sport. Rally är kul att titta på. Man har ju kört så mycket bil på dåliga vägar, det kanske är därför det är kul. Jag har åkt med några gånger i en rallybil också, det var härligt. När du inte är van att åka i den farten får du en smärre chock, berättar han i intervjun.

Är Thomas Wassberg en av våra största idrottshjältar någonsin? Dela artikeln och säg din åsikt!