Thomas Wassberg kan inte hålla sig – helsköna kängan om rivaliteten med Gunde Svan: ”Jag kunde…”

Thomas Wassberg kan inte hålla sig – helsköna kängan om rivaliteten med Gunde Svan: ”Jag kunde…”

De var inte direkt lika som personer.
Men Gunde Svan och Thomas Wassberg hjälpte ändå varandra.
Nu kommer Wassberg med ett klockrent skämt om rivaliteten.

Under 80-talet var Sverige världsledande inom längdskidåkning, med ett helt landslag som alla kunde utmana om förstaplatser i världscupen och under stora mästerskap. De stora stjärnorna hette Thomas Wassberg och Gunde Svan, och rivaliteten mellan de båda giganterna var enorm.

Makalös duo

Särskilt speciell blev rivaliteten med tanke på hur olika de båda var. Wassberg var den äldre, på ytan lugnare, han som inte brydde sig så värst mycket om material eller förberedelser. Det var mer bara att ta på sig skidorna och göra sitt bästa. Gunde Svan, å andra sidan, lämnade ingenting åt slumpen. Han var noggrann med allt – hur han sov, tränade och framför allt åt – och det ledde till enorma framgångar.

870214 Skidor, VM, Oberstdorf, förhands: Thomas Wassberg och Gunde Svan, Sverige © Bildbyrån

I början av Gunde Svans karriär fick han ofta se sig själv besegrad av Wassberg, och under OS i Sarajevo 1984 så fick Svan den tidiga startgruppen i femmilen. Han hade redan vunnit OS-guld på 15 kilometer, men Wassberg fick ändå den sena starten, vilket innebar att han hade tider att åka på – och det ledde även till guld. I efterhand har Svan erkänt att han var otröstlig efteråt, och han kände sig sviken av ledningen, som alltså valde Wassberg före honom.

LÄS MER: Thomas Wassbergs oväntade bekännelse efter alla åren som skidkung – avslöjar sitt favoritband: ”De är bra”

Passningen till Gunde

Gunde Svan är trots allt en av Sveriges allra största, med hela sju VM-guld och fyra OS-guld. Och frågan är hur framgångsrik han faktiskt hade blivit om det inte vore för just Thomas Wassberg. De båda drev varandra framåt i allt, både på träning och tävling, och trots att de var stora rivaler så var de även goda vänner, som alltid ville det bästa för varandra. Svan och Wassberg är än i dag goda vänner, och varje gång deras rivalitet och vänskap kommer på tal så säger duon samma sak: De har mycket att tacka varandra för när det kommer till framgångarna.

800126 Skidor, SM: Thomas Wassberg © Bildbyrån

I en intervju med Senioren från förra året så medgav Wassberg mycket riktigt att de bägge legendarerna, i mångt och mycket, stöttade varandra. Men Wassberg kunde heller inte hålla sig från att dra iväg en riktigt skön passning åt Gundes håll – om att det snarare var Wassberg som lät Svan vinna, mer än något annat.

– Vi drev fram varandra även om vi var olika. I början ville han vinna varenda tävling, och jag kunde väl bjussa på nån tävling nån gång. Men vi var alltid kompisar och har fortfarande kontakt, säger Wassberg.

Thomas Wassberg och Gunde Svan, två av våra absolut största!

LÄS MER: Gunde Svan såg in i framtiden med tidig jättehyllning till Frida Karlsson och Ebba Andersson: ”Väldigt ovanligt”