Ikonen Gunde Svans nya liv i dag – vägrar återvända till skidsporten igen efter dotterns helsköna gliring

Ikonen Gunde Svans nya liv i dag – vägrar återvända till skidsporten igen efter dotterns helsköna gliring

Gunde Svan är en av de största skidåkarna Sverige någonsin haft.
I dag är hans liv rätt olikt andra pensionerade skidåkares.
– Skidsporten har jag lagt åt sidan, säger Gunde till Sportbibeln.

Det är en väldigt fin skidkarriär som Gunde Svan har bakom sig. Fyra OS-guld, sju VM-guld och 30 vinster i världscupen är bara några av hans meriter. Och då hade Gunde en relativt kort karriär, på drygt nio år, då han la av som 29-åring.

Aktuellt nu

Efter skidkarriären har Svan testat på allt möjligt – rallycross, landslagschef, förbundskapten. Han har varit med flera program som ”Mästarnas Mästare”, ”Let’s Dance”, och varit sommarpratare i P1. Gunde har också varit programledare för ”Fångarna på fortet”, ”I huvudet på Gunde Svan”, och ”Sverige mot Norge”.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Gunde Svan, längdskidor
STOCKHOLM 20180516 Gunde Svan och Jeanette Carlsson är ett av paren som är kvar inför kvartsfinalen av TV4:s underhållningsprogram ”Let’s dance”. Foto: Fredrik Sandberg / TT / kod 10080

Nu är Gunde aktuell med ”Kompani Svan”, som är inne på sin andra säsong.
– Min fru har drivit individ- och ledarutveckling under många år här i Vansbro. Efter det så har vi försökt, det här Kompani Svan som går nu, att kunna få andra människor att växa. Det är något som jag har känt efteråt att, beroende på hur man tänker och hur man är, så kan man påverka ganska mycket hur framtiden blir. Påverka ett resultat, och i många fall hur livet blir, vilken inställning man har, säger Svan till Sportbibeln.

Sociala medier

Gunde fortsätter:
– Många tror att man föds sådan, men det är någonting man måste träna på som med allt annat. Och det tycker jag känns jättekul, att få andra att växa. Jag har ju sett riktigt bra exempel på det i år, men också ifjol på det här kompaniet. När de gör grejer som de själva är överraskade över att de klarade, ”var det där jag?” liksom. Och när de pratar om det i flera månader efteråt, då känns det ju väldigt, väldigt roligt. 

Artikeln fortsätter efter bilden.

Gunde Svan, Ferry Svan, längdskidor
STOCKHOLM 20231025 Gunde Svan och Ferry Svan under Warner Bros Discoverys stora pressdag då de bland annat ska presentera nya program i HBO Max och Discovery+, samt en sammanslagning av tjänsterna till den nya strömningstjänsten Max under nästa år. Foto: Jessica Gow / TT / kod 10070

Det pysslas också en del med sociala medier numera. Tillsammans med sonen Ferry Svan kan Gunde ses hitta på upptåg på Instagram.
– Det var sonen som tyckte att – nu får dinosaurien vakna, ”du får hänga med lite farsan, det är 2020, vi får ju bita ihop”. Men sen är det tack vare min fru som det blir av överhuvudtaget, hon smyger ju på oss ibland i olika sammanhang. Så det är bara som vanligt, skulle jag säga. Vi gör en massa saker, och det har hon börjat filma. 

LÄS MER: Gunde Svans väldigt ärliga ord om comeback för Therese Johaug – ikonen erkänner: ”Jag tror att den risken finns”

Gunde hyllas

Ni får mycket hyllningar i kommentarsfältet, är det något ni läser och tar till er?
– Absolut. Men återigen, det är framåt som gäller även där. Det är ingenting som är för evigt på något vis känns det som. Men det är ju roligt om folk tycker att det är intressant att följa oss, även fast jag ibland inte förstår hur. Att de tittar på när vi sitter och pratar om någonting som de inte kan förstå över huvudtaget, och de tittar igenom hela videon. Det är lite roligt, säger Gunde och skrattar.  

Mellan åren 2007 till 2009 jobbade Svan med det svenska skidlandslaget, men har sen dess inte haft någon roll inom skidsporten.
– Jag släppte skidorna ganska tidigt. Jag var med som landslagschef 2007/2008 där, men kände efter det att jag hade ju egna barn att ta hand om också. Så jag prioriterade att lägga fokus på dem istället. Nu är det ju min fru som coachar sonen mest, han håller ju på med timmersport. Men själva skidsporten för min del, den är lagd åt sidan. Nu är jag serviceman åt sonen och tar fram virke, lagar grejer, och passar upp där istället. När jag inte gör tv. 

LÄS MER: Gunde Svan utser den bästa skidåkaren på damsidan – nobbar både Frida Karlsson och Ebba Andersson

Svan & skidorna

Kan du tänka dig återvända till en roll inom skidor i framtiden?
– Nej, nu tror jag det är försent. Om man ska ha den där expertisen som jag hade då, den är nog borta i dag. Jag tyckte det lät så redan på den tiden min dotter åkte skidor, att ”det var på dinosauriernas tid pappa, det gäller inte i dag”, haha. Så nu tror jag att det har gått lite för lång tid, säger Gunde.

LÄS MER: Gunde Svans tydliga oro för svensk skidåkning i dag – ikonen ser problem och jämför med Norge: ”Det går inte”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev