Gunde Svans relation med Petter Northug förändrades helt efter norrmannens beteende: ”Jag var livrädd”

Gunde Svan och Petter Northug programledde Sverige mot Norge tillsammans.
Då fick svensken en annan bild av norrmannen.
– Jag var ju livrädd att jag skulle få stå och vänta på honom, säger Svan till Sportbibeln.

Skidlegendaren Gunde Svan, 61, är en av de bästa svenska längdskidåkarna genom tiderna. Han vann under sin tid som aktiv elva VM-medaljer, varav sju guld, och sex OS-medaljer varav fyra guld. I världscupen tog Svan 46 pallplatser, 30 vinster, och fem totalsegrar. Efter karriären har han deltagit i och programlett flertalet tv-program.

Svan & Northug

Den norska motsvarigheten skulle man kunna säga att Petter Northug, 37, är. Han hålls väldigt högt i norsk skidåkning, och ses av många som den bästa norrmannen någonsin. Northug har vunnit 16 VM-medaljer, varav 13 guld, och fyra OS-medaljer varav två guld. I världscupen hann det bli 32 pallplatser, 18 vinster, och två totalsegrar.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Petter Northug, Norge, skidor längdskidor
200130 Petter Northug after the men’s cross country skiing 15 km on January 30, 2020 in Konnerud. Photo: Astrid Pedersen / BILDBYRÅN / cop 263

Northug la av skidkarriären 2018, men har på senare tid gjort en ny satsning på långlopp. Det är inget Gunde Svan har följt.
– Det har jag inte gjort, och jag vet inte hur det ska gå till riktigt. Vi får se hur länge det varar, jag trodde ju inte att det skulle vara alls. Men jag hade fel, så… Vi får väl se, säger han till Sportbibeln.

Tror du han kan återvända till längdskidor?
– Nej, det tror jag inte. Inte i det här läget. 

”Jag var livrädd”

De två skidikonerna programledde tillsammans den tredje säsongen av tv-serien Sverige mot Norge 2021. Programmet gick ut på att svenska och norska elitidrottare tävlade mot varandra. Den tredje säsongen vanns av Sverige. Från det vinnande laget tävlade Frida Karlsson, Anna Jönsson Haag, Emil Jönsson Haag och Teodor Peterson. Norrmännen som deltog i serien var Marit Björgen, Ingrid Landmark Tandrevold, Martin Johnsrud Sundby och Tarjei Bö.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Gunde Svan, Sverige, skidor, längdskidor
090129 Skidor, SM, Jaktstart: Förbundskapten Gunde Svan © Bildbyrån – 95284

Under inspelningen fick Gunde Svan en helt ny bild av Northug.
– Jag måste säga att det vart en annan bild av Petter där än vad jag trodde. Man var ju livrädd att jag skulle få stå och vänta på honom varenda dag när vi skulle spela in, men han skötte sig exemplariskt. Jag menar, man blir inte så där duktig på att åka skidor om man är en slarver, som han kanske också upplevs lite som ibland. Men nej, det var bara positivt, jag hade bra mycket negativa fördomar när jag kom, men ändå så var det över förväntan, säger Gunde. 

LÄS MER: Gunde Svan tar över Vinterstudion med tidernas galnaste uppvisning – André Pops och Charlotte Kalla chockas helt