Gunde Svan skyller på TV4 – efter det oväntade som hände på dotterns bröllop: ”Man var i fördärvet”

Gunde Svan är svensk skidsports stora stolthet.
Och nyligen blev han officiellt svärfar – men nu anklagar ikonen TV4 efter det som hände på dotterns bröllop.
– Jag hade en vadslagning med dem, säger Gunde till Sportbibeln.

Gunde Svan avslutade sin otroliga skidkarriär 1991. Efter en tid utanför skidorna spenderade han några år inblandad i landslaget och det internationella skidförbundet. Men i dag ligger Gundes fokus mer på att umgås med familjen, hjälpa sonen Ferry Svan i sin satsning på timmersport, och fixa i och runt huset hemma i Dalarna.

Gunde svärfar

Nyligen gifte sig dottern Julia Svan, som tvingades avsluta sin skidkarriär 2017 efter återkommande skador och sjukdomar. Hur är det då för hennes nya man, journalisten Ludvig Holmberg, att ha Gunde Svan som svärfar?
– Jag beskrev det i mitt tal på middagen där, att jag känner mig som Baloo i filmen Djungelboken och Ludde, som är hennes nya man nu då, är ju Mowgli. Så då förstår du relationen lite.
– Han är ju från Stockholm och vi försöker göra så mycket dalmås av honom som vi bara kan hela tiden. Så vi är i skogen och hugger ved och gör en massa andra saker än vad han är van vid, så det är lite roligt. Men han är jättevillig att lära sig också, och det är ännu roligare då, berättar Gunde för Sportbibeln.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Julia Svan, längdskidor skidor
140103 Julia Svan, Sverige, under skidloppet över 15 km fristil i Tour de Ski den 3 januari 2014 i Toblach. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN / kod NJ / 73916

När Gunde gästade talkshowen Hellenius Hörna 2016 berättade den tidigare längdåkaren att han aldrig hade druckit alkohol, och älskar att dansa.

På Julias bröllop blev det mycket av Gundes älskade dans.
– Det blev det verkligen, så det stämmer, säger han.

TV4:s fel

Däremot unnade sig Gunde fortsatt inte någon alkohol.
– Nej, men jag drog i mig två koppar kaffe så det var på gränsen redan där, säger Gunde med ett skratt.
– Dans men ingen alkohol fick det bli. 

Artikeln fortsätter efter bilden.

Gunde Svan, längdskidor skidor
190121 Gunde och Marie Svan under Idrottsgalan den 21 januari 2019 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Precis som alkohol brukade kaffe inte ingå i Gundes kost. Men nuförtiden är det vardagsmat, något skidlegendaren skyller på TV4.
– Jag hade en vadslagning med TV4 för många år sen. Programledarna skulle ställa sig upp för tittarna och göra nyårslöften. Då lovade jag att jag skulle börja dricka en kopp kaffe varje onsdag, och det gjorde jag i flera år. Sen blev det en kopp till, och sen blev det, ja… sen var man i fördärvet, säger Gunde och skrattar. 

LÄS MER: Gunde Svans väldigt ärliga ord om comeback för Therese Johaug – ikonen erkänner: ”Jag tror att den risken finns”