Chockbeskedet: Stina Nilsson avslutar karriären som skidskytt – och byter sport igen(!)

Stina Nilsson chockar hela skidvärlden igen.
Efter fyra år som skidskytt lägger hon nu bössan på hyllan.
30-åringen har bestämt sig för att byta sport igen – och nu till något helt annat.

Det var för fyra år sedan som Stina Nilsson överraskade alla genom att lämna längdskidåkningen efter både OS- och VM-guld. Efter att utvecklingen pekat uppåt de två första säsongerna så har de två senaste vintrarna varit väldigt tuffa för 30-åringen.

Nilssons beslut

Nu kommer det nya chockbeskedet från Stina. Hon väljer nämligen att avsluta sin satsning på skidskytte helt och hållet och därmed lägga geväret på den berömda hyllan, rapporterar SVT.

Artikeln uppdateras inom kort.

Stina Nilsson, skidskytte
240325 Stina Nilsson, Lima Skg 1 tävlar i skidskytte singlemix stafett under dag 6 av SM-veckan den 25 mars 2024 i Boden. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / CS0530

Istället kommer Nilsson att byta sport igen och inleda en helt ny satsning till nästa säsong.
– Jag ska åka långlopp nästa år, vilket känns jättekul. Redan när jag bytte till skidskytte så har jag sett mig själv som en trestegsraket nästan. Det kommer vara längdskidor, skidskytte och sen kommer jag prova långlopp. Och nu känns det väldigt rätt och spännande!, säger hon till tv-kanalen.

Stina byter sport

Stina Nilsson har redan skrivit på ett tvåårskontrakt med det norska storlaget Team Ragde Charge, som ägs av skidlegendarerna Jörgen Aukland och Anders Aukland. Hon lämnar världscupen och kommer nu att tävla på Ski Classics, själva beslutet var egentligen enkelt enligt henne själv.
– Nej, det var jättelätt. Men så var det också när jag stängde mitt längdskidkapitel. Jag som person är 100% åt ena hållet eller det andra och när jag känner mig klar med det, vilket jag gjorde efter jag tagit beslutet så har det varit som att stänga en bok och öppnat en ny, säger hon i intervjun.
– Jag tror det finns en tajming för allt och nu kom tajmingen väldigt lägligt.

Artikeln uppdateras inom kort.

Stina Nilsson, skidskytte
221026 I denna handout-bild från Svenska Skidskytteförbundet ses Sveriges Stina Nilsson posera för ett porträtt den 26 oktober 2022 i Idre. Foto: Per Danielsson / Svenska Skidskytteförbundet / Handout / BILDBYRÅN

Därmed kan 30-åringen summera en skidskyttekarriär som under fyra säsonger gav två pallplatser på världscupen och fyra pallplatser på IBU-cupen.
– De två första åren var väldigt bra och jag gick väldigt mycket framåt och det är jag superstolt över. I och med att jag fick med mig en pallplats i världscupen. Det värderar jag jättehögt, att jag nådde dit, berättar hon för SVT.
– Sen är det två sämre säsonger när skyttet inte har funkat, och när skidåkningen har funkat så har jag ändå inte fått vara nöjd. Man kan vara i superbra form, göra ett jättebra liggskytte och sedan skjuta bort sig i stå. Det var jag ganska trött på i slutet, att jag hade gjort det så bra men ändå var det någonting som inte stämde.

Vad tycker du om Stina Nilssons beslut? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Gunde Svan avslöjar sin stora barndomsidol – en av svensk idrotts främsta hjältar någonsin: ”Jag tog efter honom”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev