Gunde Svan avslöjar sin stora barndomsidol – en av svensk idrotts främsta hjältar någonsin: ”Jag tog efter honom”

Han är en våra största skidhjältar genom tiderna.
Nu avslöjar Gunde Svan sin stora barndomsidol.
– Han var min stora idol när jag växte upp, erkänner Gunde i en intervju.

När man pratar om legendariska skidåkare från Sverige så är det ett givet namn som alltid dyker. En man som alltid kunde ”kämpa, kämpa” och aldrig gav upp i skidspåren.

Svans fina karriär

Vi pratar så klart om den ikoniska längdskidåkaren Gunde Svan. Han hade en alldeles unik vinnarskalle i skidspåren och samlade på sig en meritlista som få andra kan matcha.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Gunde Svan, skidor
870218 Skidor, VM: Gunde Svan. © Bildbyrån – dia

Svan vann fyra OS-guld, sju VM-guld, 22 SM-guld, totala världscupen fem gånger och tog emot prestigefulla utmärkelser som Bragdguldet, Jerringpriset, Victoriastipendiet och Holmenkollenmedaljen. Efter den framgångsrika skidkarriären har Gunde gått vidare och blivit en av våra mest folkkära tv-personligheter.

Gundes stora idol

Men även han hade en stor idol som barn, en svensk idrottshjälte som han verkligen såg upp till och försökte lära sig av. Gunde från lilla Dala-Järna hade nämligen svenska skidikonen och Dalarnas stolthet Sixten Jernberg som sin favorit.
– Han var min stora idol när jag växte upp, jag läste om honom och det fanns saker jag tog efter. Inte minst imponerades jag av hur han sprang i stövlar på myrar för att få den rätta styrkan. Men jag tog inte efter allt. Sixten kunde nästan straffa sig på träning när han inte riktigt orkade, och i ren envishet körde en timme extra. Det gjorde inte jag, berättar Svan i en intervju med sajten Sport i Dalarna.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Gunde Svan, skidor
190121 Gunde och Marie Svan under Idrottsgalan den 21 januari 2019 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

När Gunde var en liten grabb fick han också träffa sin stora idol, som gick bort 2012.
– Jag skulle köpa plastskidor av Sixten. Men då svarade han: ”Du är för liten och lätt. Du skall inte ha några plastskidor. Men till sist fick jag i alla fall köpa plastskidorna. Jag har dom kvar än…, berättar Svan.

Visst är Gunde Svans hyllning till Sixten Jernberg vacker? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Gunde Svans tokhyllning till Tony Rickardsson – vackra orden som alla svenskar bara måste få höra: ”Tony är en…”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev