Gunde Svans tokhyllning till Tony Rickardsson – vackra orden som alla svenskar bara måste få höra: ”Tony är en…”

De har väldigt mycket gemensamt.
Båda två kommer från Dalarna och har dominerat var sin sport.
Därför är det så mycket respekt när Gunde Svan ger den mäktigaste hyllningen till Tony Rickardsson.

Många framgångsrika, svenska idrottshjältar har kommit från de djupa skogarna i Dalarna. Men två av de allra främsta måste ändå vara ikonerna Gunde Svan och Tony Rickardsson, som har haft så otroliga karriärer.

Gunde och Tony

Svan från lilla Skamhed i Järna var världens bästa skidåkare på 1980-talet och vann fyra OS-guld, sju VM-guld, både Jerringpriset och Bragdguldet samt den totala världscupen fem gånger. Han är än i dag en av våra allra mest framgångsrika längdskidåkare genom tiderna.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Gunde Svan, skidor
190224 Gunde Svan of Sweden at the flower ceremony after the team sprint finals during the FIS Nordic World Ski Championships on February 24, 2019 in Seefeld in Tirol. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87888

Rickardsson från Avesta kan också se tillbaka till en makalös karriär inom speedway. Med sex individuella VM-guld, ett guld i par-VM, två guld i lag-VM, sex SM-guld samt både Bragdguldet och Jerringpriset är han en sann ikon.

Mäktiga hyllningen

Deras vägar möttes när Gunde bjöd in svenska idrottsprofiler som han var nyfiken på till tv-programmet ”I huvudet på Gunde Svan”. Då fick skidikonen en helt ny bild av Tony Rickardsson och är full av beundran för vad han lyckats åstadkomma i livet.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Tony Rickardsson, speedway
050910 Motor, Speedway, VM: Tony Rickardsson kramar VM-bucklan (pokal, buckla) efter sin suveräna uppvisning i Italien. © Bildbyrån – 28201

När Svan fick möjligheten att lyfta fram sina favoritidrottare från Dalarna så var Tony ett av de mest givna namnen på den listan. Gunde ger en av de mäktigaste hyllningarna till motorlegendaren.
– Här kan vi verkligen prata om en idrottare som inte haft allt tillrätta­lagt för sig i sin satsning. Det har inte varit någon dans på rosor, och Tony har inte fått det serverat på silverfat. Jag fick chansen att lära känna honom under mitt tv-program om olika idrottare, säger Gunde Svan till sajten Sport i Dalarna.
– Det var otroligt att se vilket jobb han lagt ned tillsammans med sin far i garaget hemma i Avesta. Tony fick hela tiden ärva grejer av sin bror, cyklar, motorer, däck med mera. Hur det byggdes om grejer i garaget, det ligger så mycket jobb bakom. Tony är en fantastisk idrottskille.

Tycker du Tony Rickardsson är en våra största idrottshjältar någonsin? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Ett hån mot Tony Rickardsson i Mästarnas mästare – så ovärdigt för en av våra främsta idrottare någonsin

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev