9 bästa sportdokumentärerna som du kan se när som helst

9 bästa sportdokumentärerna som du kan se när som helst

Sportnördar är väldigt bortskämda med briljanta och välproducerade dokumentärer som vi inte kan få nog av.

Alla de stora idrottsögonblicken och de ännu större sportstjärnorna har för det mesta porträtterats av en dedikerad dokumentärfilmare. När även tekniken öppnat upp för oss att se sportdokumentärer överallt och när vi vill är det ett riktigt paradis som öppnats upp.

Vi har letat igenom streamingtjänsterna Netflix, SVT Play, Viaplay, HBO Nordic och TV4 Play för att hitta de allra bästa sportdokumentärerna. Här är de nio utvalda filmerna ni måste se om ni verkligen älskar sport. Utan inbördes ordning så klart.

 

1. CCCP Hockey (SVT Play)
Ett hockeylag har aldrig varit lika överlägset som den ryska superfemman, ni kan väl namnen utantill? I den här svenska dokumentären från 1988 får vi följa Sovjetunionens fall betraktat ur de odödliga spelarnas ögon. Ett historisk dokument kryddat med hockeynostalgi i yppersta världsklass är ju rena rama drömmen.

cccphockeydokumentar

 

2. Hard Knocks (Viaplay)
Prisbelönt dokumentärserie som nu är uppe i hela 11 säsonger och fortfarande rullar på. För varje säsong får vi följa ett utvalt NFL-lag under deras långa försäsong för att slutligen nå världens mest åtråvärda match – Super Bowl. Det blir inte mer exklusivt och mer tillgängligt än den här specialbevakningen.


 

3. Hoop Dreams (Netflix)
Ansedd som en av de bästa sportdokumentärerna någonsin är den här given på listan. Trots att den är från 1994 är den ändå mer aktuell än någonsin när vi får en inblick i två av Chicagos allra mest lovande basketspelare och deras kamp mot bland annat prestationskrav och rasism för att nå den absoluta toppen.


 

4. VM-krönikan 1994 (SVT Play)
Helt omöjligt att ha en sån här lista utan den magiska sommaren 1994. SVT:s VM-krönika från 1994 har format många svenskars uppväxt med oförglömliga citat, legendariska blågula hjältar och en särskild ryss som vi aldrig glömmer namnet på. Ett mästerverk ända från Karin Boyes dikt till GES hitlåt.

vmlaget1994

 

5. Maradona (Viaplay)
Han är en av världens genom tiderna bästa på planen och en av de absolut färgstarkaste vid sidan av. Porträttet av fenomenet Diego Maradona från 2008 tar oss med till djupet i virvelvinden av fotbollskonster, skandaler och skratt. Ett utomordentligt sätt att lära känna mannen som dyrkas som en gud.


 

6. The Last Gladiators (Netflix)
De är en utdöende art i NHL, poliserna på isen. I den här väldigt hockeynördiga dokumentären från 2011 får vi stifta bekantskap med NHL:s mest fruktade busar och hur de fungerade. Chris Nilan, Donald Brashear, Marty McSorely m.fl. berättar om hur de tog fighterna – för att skydda sina lagkamrater.


 

7. Bragden (SVT Play)
Efter tio långa år fick en svensk trio till slut den kinesiska muren på fall. 4 april 1989 klev Jan-Ove Waldner, Mikael Appelgren och Jörgen Persson fram med sina racketar i högsta hugg och skrev historia. Bordtennis får ofta stå till sidan i sportens värld så tar er tid och njut av den här passionen i absolut världsklass.

waldnerappelgrenpersson

 

8. Pumping Iron (Netflix)
Alla, verkligen alla, vet vem Arnold Schwarzenegger är. I den här kultförklarade dokumentären från 1977 får vi följa med tillbaka till den han var innan han blev den omåttligt populära Hollywoodstjärnan. Då hans identitet var Mr. Olympia och allt handlade om testosteron och biceps.


 

9. Being Mike Tyson (Viaplay)
En unik skildring av en av världens bästa boxare genom tiderna. Till skillnad mot alla tidigare porträtt av skandalomsusade Mike Tyson får vi i den här serien på sex avsnitt från 2013 kliva in i boxarens inre. En oerhört personlig resa där den känsliga familjefadern Mike gör upp med sitt förflutna som sluggern ”Iron Mike”.


 
LÄS MER: Foppas sköna intervju från 1995 som du bara måste se.

Gilla Sportbibeln om du också är en riktig sportnörd.