Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Den gången Thomas Ravelli stod för tidernas största idrottsögonblick

Det är ögonblicket som ingen svensk glömmer.
Svenska folket satt uppe mitt i natten sommaren 1994.
När Thomas Ravelli blev odödlig i svensk sporthistoria.

Klockan var mitt i natten när Sverige och Rumänien spelade om vilka som skulle nå en VM-semifinal där Brasilien väntade. I dag för 22 år sen kunde den svenska publiken bevittna hur Tomas Brolin satte dit bollen i mål efter en riktigt klassisk frisparksvariant. Många trodde då att semifinalen var säkrad – men rumänerna ville annat. I den 88 minuten kunde Florin Raducioiu sätta dit 1-1 och matchen gick till förlängning.

Väl där gjorde samma Raducioiu 2-1 till rumänien och hoppet om en VM-semifinal såg väldigt mörk ut för svensk del. Det krävdes 115 minuter spel innan nickspecialisten Kennet Andersson kunde förlösa det svenska jublet på läktaren med sitt viktiga 2-2 mål. Straffläggning väntade och vi vet alla hur det slutade…

Här kan du uppleva straffdramatiken igen:

 

Henrik Larsson kliver fram och sätter dit sin straff i den avgörande rundan. Efter det följer några riktigt nervösa minuter innan Miodrag Belodedici kliver fram och ska ta straffen. Resten? Ja det är svensk idrottshistoria. Sverige var klart för semifinal i VM och år 2001 tilldelades Thomas Ravellis straffräddning priset för Tidernas Idrottsögonblick i Globen.

LÄS MER: 9 bästa sportdokumentärerna som du kan se när som helst.

Dela artikeln om du också älskar det här ögonblicket!