Därför borde Gunnar Nordahl vara en större fotbollsspelare än Zlatan Ibrahimovic – men jättesveket från Sverige förstörde allt

Han blev hyllad som en gud i Italien.
Men hemma i Sverige blev han förnedrad och bortglömd.
Gunnar Nordahl förtjänade så mycket mer och borde ses om Sveriges största någonsin.

Det här är en kommentar. Åsikterna är skribentens egna.

SVT gör det igen med ännu ett fantastiskt avsnitt av ”Fotbollens historia” på onsdagskvällen. Och den här gången är det fullt fokus på en av historiens allra bästa, svenska målgörare i den oförglömliga Gunnar Nordahl.

Nordahl historisk

Allting började i lilla Hörnefors IF där Gunnar slog sig igenom bland en hel drös av Nordahl-bröder. På fotbollsplanen var han en ruskigt vass målskytt och vid sidan av räddade han liv som brandman.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Gunnar Nordahl, Milan
Fotbollens historia Bildtext: Gunnar Nordahl i Milan. Foto: Thomas Nordahl/Västerbottens museum

Efter att ha öst in mål i både Degerfors och IFK Norrköping, vunnit den allsvenska skytteligan fyra gånger och skjutit Sverige till OS-guld 1948 blev Gunnar Nordahl historisk 1949. När Milan öppnade upp den stora plånboken och gjorde honom till Sveriges allra första fotbollsproffs i historien.

Succén Gre-No-Li

Nordahl flyttade till Italien och fortsatte att ösa in mål på löpande band. Han blev ”Il Bisonte” (Bisonoxen) för alla italienare och med sina kedjekollegor Gunnar Gren och Nils Liedholm erövrade de hela stövellandet som ”Gre-No-Li”.

Artikeln fortsätter nedanför.

Än i dag är det svårt att förstå exakt hur bra den blågula trion och framförallt Nordahl egentligen var då det hänt så oerhört mycket med fotbollen sedan 1950-talet. Men siffror ljuger aldrig och det är brutalt bra statistik som levererades i den rödsvarta tröjan.

Gunnar blev gud

Gunnar Nordahl vann skytteligan med 35 mål under sin debutsäsong i Serie A, ett målrekord som stod sig så länge som 66 år framåt i tiden. Han vann den italienska skytteligan fem gånger och gjorde svindlande 225 mål på 291 matcher, vilket gör honom till den tredje bästa målskytten i Serie A någonsin.

Artikeln fortsätter nedanför.

I Italien blev han en gud som dyrkades av alla, även svenskar vallfärdade till Milano för att få se den mytomspunna bisonoxen med sina egna ögon. Men hemma i Sverige blev han bortglömd och bortpetad på grund av ett jättesvek från hemlandet.

Större än Zlatan

Svenska landslaget portade alla proffsspelare på den här tiden och det förstörde Nordahls arv för all framtid. Han var en av världens absolut bästa spelare men fick aldrig spela en VM-turnering med den blågula landslagströjan på – VM 50 och VM 54 blev han svartlistad och VM 58 på hemmaplan var han för gammal och skadad.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Zlatan Ibrahimovic, Milan
210912 Zlatan Ibrahimovic of Milan celebrates scoring 2-0 during the Serie A football match between Milan and Lazio on September 12, 2021 in Milan. Photo: Matteo Gribaudi / BILDBYRÅN / Cop 290

Det är alltid lätt att säga ”tänk om”, men om Gunnar Nordahl hade fått spela mer i svenska landslaget hade vi fortfarande i dag sett honom som Sveriges främsta fotbollspelare genom tiderna. Större än självaste Zlatan Ibrahimovic, det kan vi lova.

LÄS MER: Gunnar Nordahls otroligt vackra gest till den lille sjuke pojken – får allas hjärtan att smälta: ”Vilken hjälte!”

Han vann Guldbollen 1947, OS-guld 1948 och gjorde otroliga 43 mål på bara 33 landskamper. Men sedan blev det inte en enda mer landskamp för Blågult och vi gick miste om världsstjärnan Gunnar Nordahls allra bästa fotbollsår, det är fortfarande en stor sorg för svensk landslagsfotboll.

Vad tycker du om Gunnar Nordahl som fotbollsspelare? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev