Gunnar Nordahls otroligt vackra gest till den lille sjuke pojken – får allas hjärtan att smälta: ”Vilken hjälte!”

Han är en av svensk idrotts absolut största ikoner.
Men Gunnar Nordahl var inte bara en storstjärna på planen – utan en sann hjälte vid sidan.
Vilket det här oerhört vackra minnet från hans liv bevisar och dessutom inte lämnar en enda svensk oberörd.

1949 blev Gunnar Nordahl Sveriges allra första fotbollsproffs utomlands när han värvades till storklubben AC Milan. Efter att ha vunnit fyra raka SM-guld med IFK Norrköping, blivit allsvensk skyttekung fyra år på raken och skjutit OS-guld till Sverige 1948 fick han sin stora flytt till Serie A.

Nordahl i Milan

I Italien skulle Nordahl fortsätta ösa in mål och blev en av tidernas bästa målgörare i stövellandet. Svenske ikonen vann skytteligan hela fem gånger under åren 1950-56 och gjorde sammanlagt 210 mål på 257 matcher för Milan när han bildade den legendariska trion Gre-No-Li med parhästarna Gunnar Gren och Nils Liedholm.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Gunnar Nordahl, Milan
AC Milan soccer star players, from left, Gunnar Nordahl, Nils Liedholm and Gunnar Gren, all from Sweden, pose together in this undated photo taken in Milan, Italy. (Ap Photo/Carlo Fumagalli)

Men ”Il Bisonte”, som han kallades i Italien, var inte bara en målkung av allra högsta rang. Vid sidan av hans insatser på planen var han även en mycket omtänksam människa som alltid värnade om andra och det finns ett mycket fint bevis på Nordahls stora hjärta som vi verkligen måste lyfta fram.

LÄS MER: Hyllade Thomas Nordahl lämnade rutan och försvann – här är tv-ikonens nya liv i dag: ”Jag var inte van att…”

”Vilken hjälte”

Det var sommaren 1951 som Gunnar Nordahl fick ett handskrivet brev från en ung svensk som såg upp till Milan-svensken som en stor förebild och idol.
– Det var en liten pojke som hade skrivit till honom och det var något med hans vädjan som fångade Nordahl. Sen märkte han att det låg en till lapp i kuvertet. Det var mamman som hade skrivit några rader om att pojken, Uno Sandqvist, led av en allvarlig blodsjukdom och låg inlagd på sjukhus. Hon skrev att det skulle vara extra värdefullt för dem om han hade tid att skicka en autograf, berättar fotbollsjournalisten Erik Niva i sin podcast ”When we were Kings”.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Gunnar Nordahl, Sverige
910601 Fotboll, Sverige : Gunnar Nordahl. © Bildbyrån – 15413

Nordahl nöjde sig inte bara med att skriva en autograf till lille Uno utan började brevväxla med den sjuke pojken för att vara där som stöd i den tuffa vardagen.
– Det här togs till nästa nivå i samband med Milans sommarturné 1951, när Nordahl började att undersöka med pojkens mamma, med Milan och med svenska sjukvården om det fanns en möjlighet för lille Uno att få följa med. Och det blev så att Uno Sandqvist ingick i Milans delegation och Nordahl såg till att de hade hotellrum intill varandra, med en dörr som gick att öppna mellan rummen. Så i princip delade de rum under hela turnén, säger Niva i podden.
– Vilken hjälte, tillägger kollegan Håkan Andreasson.

LÄS MER: Zlatan Ibrahimovic avslöjar ENDA svenska idrottaren han blivit glad att träffa: ”Herrejävlar!”

Vackra gesten

Gunnar Nordahl och lille Uno byggde upp en stark vänskap på bara några veckor och fotbollsikonen har beskrivit honom som ”en liten pojke med långt känsligare sinnen, fler allvarsamma funderingar och tunnare hud än vad idrottsbitna pojkar i allmänhet har”. När de båda sedan skiljdes åt efter Milan sommarturné så gav Nordahl flera fina gåvor till pojken och det allra finaste var en schweizisk klocka av högsta kvalitet för att Uno inte skulle komma sent till någon av sina kommande behandlingar.

Nordahl lovade att fortsätta hålla kontakten via brev och storspelaren bjöd även in pojken till Milano för att se honom spela från första parkett.
– Då log Uno med ett snett och outgrundligt leende genom att mentalt klappa stora Gunnar på axeln. För bara några månader senare gick Uno bort och han visste själv att detta skulle ske, berättar Erik Niva och hyllar sedan Gunnar Nordahl för den här vackra gesten till ett plågat barn.
– Utan något behov av att göra en poäng om dagens världsfrånvända fotbollsstjärnor så kan vi väl bara plussa Gunnar för en jäkla humanitär ansträngning som inte alla i hans position skulle ha gjort.

Blir du också väldigt berörd av Gunnar Nordahls vackra gest? Dela artikeln och visa andra!