Hyllade Thomas Nordahl lämnade rutan och försvann – här är tv-ikonens nya liv i dag: ”Jag var inte van att…”

Han blev en hyllad tv-expert i Serie A och Champions League.
Nu berättar legendaren Thomas Nordahl, 75, om nya livet utanför rutan.
– Det var ovant de första åren när jag slutade, säger han i en intervju med SportExpressen.

Han är son till den store Gunnar Nordahl och flyttade med pappan till Milano när han bara var några år gammal. När Thomas Nordahl sedan blev 14 år gammal flyttade familjen tillbaka till Sverige och en alldeles egen fotbollskarriär tog fart på allvar.

Nordahls liv

Han debuterade redan som tonåring i Allsvenskan för Degerfors och skulle sedan även flytta till Italien själv för en egen utlandskarriär. 1968 skrev Nordahl junior på för Juventus men på grund av ett importstopp blev det inte en enda match för de svartvitrandiga.

Thomas Nordahl, tv-expert
191111 Thomas Nordahl anländer till Fotbollsgalan den 11 november 2019 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån /180147

Istället blev det utlåning till belgiska Anderlecht och sedan återkomst till Sverige igen några år senare. Sammanlagt blev det 110 allsvenska mål och totalt 15 landskamper för Sverige innan spelarkarriären tog slut.

Därefter sadlade Nordahl om till tränare och ledde lag som Forward, Sandviken, Motala och IFK Norrköping. Men det var efter det som den stora karriären satte fart när Thomas Nordahl tog klivet in i tv-studion och blev expertkommentator på heltid.

Lämnade tv

Sedan följde många år med Nordahl i tv-rutan för både TV4 och Viasat där Serie A och Champions League blev hans hemmaplan. Tillsammans med parhästen och programledaren Claes Åkeson blev duon en institution inom svensk tv-sport.

Thomas Nordahl, tv-expert
190121 Thomas Nordahl under Idrottsgalan den 21 januari 2019 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Nordahl blev kvar på Viasat i hela 16 år och har hyllats stort genom åren där han varit en favorit hos många tv-tittare med träffsäkra analyser och underbara reportage från andra hemlandet Italien.
– Jag har fått uppleva så mycket genom fotbollen. Först genom min pappa Gunnar, sedan själv som spelare, tränare och tv-kommentator. Jag har fått se de stora arenorna och träffat världens bästa spelare, säger han i en intervju med SportExpressen.

Men 67 år gammal lämnade han tv-rutan och en bekant och trygg röst gick förlorad för alla svenska fotbollsälskare. I år fyller Nordahl hela 75 år och lever ett tillbakadraget liv utanför tv-rutan, även om fotbollsintresset fortfarande lyser starkt.
– Jag har en stor passion för fotboll. Jag ser så många matcher från allsvenskan och Serie A jag bara kan. Plus internationella cuper och mästerskap. Jag har inte missat en final i Europacupen som i dag är Champions League sedan starten i mitten på 1950-talet, säger han i intervjun.

Det nya livet

Trots att det var svårt att lämna jobbet som tv-expert och kliva bort från offentligheten så är det inget som han saknar i dag, flera år senare.
– Nej, inte alls. Jag är inte en person som tittar tillbaka så mycket. Var sak har sin tid, men visst kan jag hålla med om att det var ovant de första åren när jag slutade. Jag var inte van att vara ledig så mycket, säger han till kvällstidningen.

Nyblivne 75-åringen Thomas Nordahl spenderar för det mesta sin tid numera i Nora, Bergslagen. Där han köpte ett sommarhus med frun för proffspengarna från fotbollen.

Under coronapandemin har sommarhuset blivit en perfekt tillflyktsort för att isolera sig från omvärlden i sin egen lilla bubbla. Eller som Nordahl själv beskriver det: ”En idyll”.

Saknar du också Thomas Nordahl i tv-rutan? Dela artikeln för att hylla legendaren!

LÄS MER: Ronnie Hellström blev hela världens favoritmålvakt – det gör fotbollslegendaren i dag

Få våra nyhetsbrev!