Det gör fortfarande ont att se Torbjörn Nilsson i ”Fotbollens historia” – nya bilderna på fotbollslegendaren får alla att undra

Han blev ”Gud” i hela Göteborg och fullkomligen öste in mål.
Torbjörn Nilsson är sannerligen en av våra främsta fotbollspelare någonsin.
Ändå gör det så ont att se honom i nya SVT-programmet ”Fotbollens historia”.

Det här är en kommentar. Åsikterna är skribentens egna.

Det är svindlande att se Torbjörn Nilssons otroliga siffror för IFK Göteborg. Han gjorde hela 11 säsonger och 444 matcher för ”Blåvitt” – och smällde in otroliga 329 mål, med det är han fortfarande överlägset bäst i klubbens historia.

Nytt SVT-program

Han vann dessutom dubbla SM-guld, dubbla cuptitlar, allsvenska skytteligan 1981 och var med om den oförglömliga bragden i Uefacupen 1982. Klart att man kallas ”Gud” i Sveriges näst största stad med den meritlistan.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Torbjörn Nilsson, IFK Göteborg
Fotbollens historia Bildtext: Fotboll, Uefa cup final, Hamburg SV – IFK Göteborg: Torbjörn Nilsson, IFK Göteborg. Foto: BILDBYRÅN

Det är också högst befogat att Nilsson hamnar i strålkastarljuset när SVT har premiär för sitt nya tv-program ”Fotbollens historia” på onsdagskvällen. Dokumentärserien har skapats av berättargenierna Albert Svanberg och Jens Lind och man blir förälskad redan från första minuten, det här ska verkligen bli ett rent nöje att fortsätta titta på.

Nilssons storhet

Men sedan är det dags för Torbjörn Nilsson och direkt får man en klump i magen. Det ska erkännas att han var före min tid och jag har aldrig sett honom spela live, men klart att man är uppvuxen med historierna om den stora gåtan till fotbollsikon.

Artikeln fortsätter nedanför.

För när man ser de gamla bilderna så förstår man vilken fantastisk fotbollsspelare mannen från Jonsered var. Herregud, han har ju total lekstuga med backarna hos några av världens största klubblag på den tiden.

80-talets Zlatan

Därför gör det så ont att en av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna aldrig nådde högre höjder. Han vann Guldbollen bara en enda gång, representerade Blågult i ynka 28 landskamper, gjorde en handfull matcher för PSV Eindhoven och slog aldrig igenom i Kaiserslautern.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Torbjörn Nilsson, IFK Göteborg
240408 Torbjörn Nilsson under en pressträff anordnad av SVT den 8 april 2024 i Stockholm. Foto: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN / COP 94 / JN0158

Han lyckades aldrig ta det där sista stora steget till att bli en av världens bästa fotbollsspelare, trots att han hade kvaliteten för det, utan vände alltid hem till tryggheten i IFK Göteborg istället. Han var 80-talets Zlatan Ibrahimovic, men till skillnad från den långe skåningen som bubblar över av självförtroende, fick Nilsson kämpa men de mentala spärrarna genom hela sin karriär.

Efter att ha sett det första avsnittet av ”Fotbollens historia” kommer alla svenskar att fortsätta undra över vad som hade kunnat bli för Torbjörn Nilsson. Men det kommer vi aldrig att få veta och det smärtar än i dag.

Vad tycker du om första avsnittet av ”Fotbollens historia”? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Torbjörn Nilsson utser Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna – ”Gud” avslöjar sin egen favorit

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev