När Gunnar Nordahl öppnade upp sitt stora hjärta och gav 200 svenskar minnen för livet: ”Vilken jäkla hjälte”

Få svenska fotbollsspelare kan mäta sig med Gunnar Nordahls storhet.
Som en del av det så framgångsrika Gre-No-Li så är han fortfarande en av våra största ikoner.
Och vi glömmer aldrig när Nordahl visade sitt stora hjärta och skrev svensk idrottshistoria i Italien.

Han skrev svensk idrottshistoria när Gunnar Nordahl valde att lämna Sverige och flytta till italienska storklubben AC Milan. Efter att ha öst in mål för IFK Norrköping och skjutit hem ett OS-guld till Sverige skulle målen fortsätta att hagla in även i Serie A.

Nordahls storhet

Svenske legendaren anses i dag som en av Italiens främsta målgörare genom tiderna och han vann skytteligan hela fem gånger. Tillsammans med landsmännen Gunnar Gren och Nils Liedholm bildades den fruktade anfallstrion Gre-No-Li som skulle bli så oerhört legendarisk i fotbollshistorien.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Gunnar Nordahl, Thomas Ravelli
911009 Fotboll, Schweiz – Sverige, 3-1: Gunnar Nordahl och Thomas Ravelli, målvakt. © Bildbyrån – 15413

Nordahl fick smeknamnet ”Il Bisonte” och hyllades både för sina fantastiska insatser på planen men även för sin fina personlighet och sitt stora hjärta. Framförallt när Milan-legendaren var högst delaktig i när svensk idrottshistoria skapades.

LÄS MER: Gunnar Nordahls otroligt vackra gest till den lille sjuke pojken – får allas hjärtan att smälta: ”Vilken hjälte!”

”Vilken hjälte”

I samband med Gre-No-Li:s stora framfart i Italien växte ett stort intresse för italiensk fotboll hemma i Sverige. Vilket ledde till att den allra första svenska fotbollsresan genom tiderna skapades när en tidning och en resebyrå gick ihop och arrangerade en resa ned till Milano för att se fotboll i världsklass.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Gunnar Nordahl, Gre-No-Li
AC Milan soccer star players, from left, Gunnar Gren, Gunnar Nordahl and Nils Liedholm, all from Sweden, pose together in this undated photo taken in Milan, Italy. (Ap Photo/Carlo Fumagalli)

200 svenskar visade intresse och flögs ned till Italien, där Gunnar Nordahl och Milan-svenskarna skulle öppna upp sina stora hjärtan och välkomna blågula fansen.
– Svenskarna och framförallt Gunnar Nordahl var ytterst engagerade i att fotbollsturisterna på besök skulle få en god upplevelse. Nordahl gick in och styrde upp hela läktararrangemanget för den här gruppresan. Svenskarna fick en hel sektion för att de skulle få vara ihop, det fixade Nordahl, berättar fotbollsjournalisten Erik Niva i sin podcast ”When we were Kings”.
– Sedan mötte han upp resenärerna på matchdagens morgon och såg till att transporten, med motorcykelpolis som han ordnat, rullade iväg som den skulle. Han ansträngde sig extra mycket för att den här matchen skulle bli ihågkommen. Milan vann med 1-0 och segermålet gjordes av just Nordahl.
– Vilken jäkla hjälte, svarar poddkollegan Håkan Andreasson.

LÄS MER: Hyllade Thomas Nordahl lämnade rutan och försvann – här är tv-ikonens nya liv i dag: ”Jag var inte van att…”

Efter matchen bjöds svenska turisterna sedan in till en middag på kvällen, där både Nordahl och Gren närvarade för att fullfölja den stora upplevelsen i Milano.
– Jag förstår att om man fick den upplevelsen som fotbollsturist då blev man sugen på mer. Det skulle visa sig att det var rätt många i Sverige som började törsta efter internationell fotboll med tiden. Det var italiensk fotboll som fick svenskar att tindra. Det här var vår första, stora utlandsförälskelse, slår Niva fast.
– Vilken upplevelse att komma ned och se den här matchen och sedan äta middag med Nordahl och Gren, svarar kollegan Andreasson.

Vad tycker du om den fina gesten av Gunnar Nordahl? Dela artikeln och säg din åsikt!