Svenske legendaren Stefan Nystrand gör sensationell comeback som 42-åring(!) – förklarar varför: ”En gammal gubbe”

Förre storsimmaren Stefan Nystrand, 42, gör internationell comeback i Swim Open i Stockholm.
Drömmålet:
– Det skulle vara jättekul om det går jättebra att simma långbane-EM, säger han.

Stefan Nystrand är en av de stora profilerna inom svensk simning. I över tio år från slutet av 90-talet fram till OS 2012 tog sprintern en mängd medaljer, framför allt i kortbana där det blev elva EM-guld varav sex individuella.

Men han tog också ett VM-brons i lång bana på 50 meter fritt 2007 och i OS 2004 var han bara sex hundradelar från brons.

Han slutade efter sitt OS i London 2012, hans fjärde olympiska spel. Sedan gjorde han en kort comeback året efter och simmade lag i kortbane-EM.

Gör comeback

Nu gör han sin första internationella tävling på elva år – och medverkade på torsdagen på en pressträff inför tävlingen som pågår fredag-måndag i Eriksdalsbadet.
– Det är lite kul att folk är intresserade. Det är kul att det är internationellt, det är proffsigt. Man blir taggad, säger han om känslorna inför comebacken.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Stefan Nystrand, simning
071213 Simning, kortbana, EM: Guld till Stefan Nystrand på 50 m fritt © Bildbyrån – 29136

Han kommer att simma 50 meter fritt på måndag och har tagit ledigt från sitt jobb som byggnadskonsult för att kunna tävla. Men familjen, hustrun Lisa och tre döttrar, kan inte vara på plats. Försöksloppet går på förmiddagen.
– Det är ju jobb och skola då, säger han.

Landslagsplats

Nystrand tävlade redan i kortbane-SM i november i Göteborg, tog två guld i lagkapp och blev femma på 50 meter fritt individuellt.

Efteråt erbjöds han en plats som lagkappssimmare till kortbane-EM i Rumänien av förbundskaptenen Martina Aronsson.
– Det var jättekul att hon ringde. Jag var i valet och kvalet, men jag var ganska sliten efter SM-veckan. Då öppnade jag upp för att fortsätta i vår med en långbanesäsong och vill Martina ta ut mig nu så är det mer på mina premisser, säger han.

Artikeln fortsätter nedanför.

Nystrand har fortfarande svenska rekordet på både 50 och 100 meter fritt både i lång och kort bana.

Nu är det långbana som gäller och kvaltiden för en plats till EM i Belgrad i juni ligger på 22,24.
– Det ska mycket till för att komma ned till det, men det är en rikttid, inte en skarp gräns. Och så finns det fler kvaltillfällen, säger Nystrand som i år gjort 22,85.

Så varför vill han göra comeback 42 år gammal?
– Jag skulle vilja veta hur snabb jag kan bli med mina förutsättningar, säger han.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Stefan Nystrand, simning
240404 Stefan Nystrand poses for a portrait during a press conference ahead of Swim Open on April 4, 2024 in Stockholm. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0486

Men allt är så klart inte som tidigare.
– Huvudet vill mer än kroppen. Jag famlar lite i blindo när det gäller återhämtning och hur mycket jag kan pressa mig, säger han.

Sveriges herrar har kvalat in laget på 4×100 meter fritt till OS i Paris i sommar. Men Nystrand säger att 100 meter är för långt.
– Det är nog inte aktuellt med någon OS-plats. Jag vet inte om SOK vill ta ut en gammal gubbe. Vi har redan fyra snabba grabbar, säger han.

LÄS MER: Ikonen Therese Alshammars allvarliga oro efter Sarah Sjöströms nya VM-guldsuccé: ”Det största problemet”

Fakta: Swim Open

Den internationella simtävlingen i Stockholm har lockat 820 simmare från 27 länder som deltar.

Tävlingarna avgörs fredag-måndag.

Bröstsimsstjärnan Arno Kaminga, Nederländerna, dubbla OS-silver i Tokyo, och danskan Helena Rosendahl Bach Danmark, VM-silver på 200 meter fjäril i Doha, är några av de utländska profilerna.

Sarah Sjöström är tävlingens största stjärna. Hon simmar VM-guldgrenarna 50 meter fjäril (på fredag) och 50 meter fritt (söndag). Sjöström ställer också upp på 100 meter fritt (måndag).

VM-bronsmedaljören Louise Hansson, Sophie Hansson, Michelle Coleman, Victor Johansson och Erik Persson är andra svenska profiler.

Tävlingarna gäller både som OS- och VM-uttagning.

Vad tycker du om den här oväntade comebacken? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev