Norska hånet till Stina Nilsson efter det omtalade beslutet att lämna skidskytte för långlopp: ”Jag är inte säker på att hon…”

Ski Classics-vinnaren Emilie Fleten ser fram emot att möta Stina Nilsson i vinter.
Här får Nilsson ett tips inför långloppssatsningen – men också en liten pik:
– Jag skulle velat ha henne som lagkamrat, så att hon kunde vara min hjälpryttare, säger Fleten.

Den 31-åriga norskan dominerade långloppen i vinter och vann både Ski Classics totalt och Vasaloppet. Hon blev inte förvånad när Stina Nilsson förra veckan meddelade att hon överger skidskyttet för att bli skidåkare igen.
– Det var inte helt överraskande. Stina har inte haft de resultaten i skidskytte som hon önskat, och ville göra något annat, säger Fleten till TT.

Orden om Stina

Emilie Fleten är beredd på att Stina Nilsson redan i vinter kan bli en farlig utmanare i spåren.
– Hon är en bra skidåkare som kan gå bra tekniskt på skidor. Hon har dessutom många snabba muskelfibrer och kommer att klara stakningen ganska bra, säger Emilie Fleten, som är förberedd på spurtdueller mot svenskan som 2018 vann OS-guld i sprint.
– Något lopp kommer att passa hennes bättre än andra. Det behöver inte ta så lång tid innan hon når en potentiellt hög nivå. Men om hon hänger med in på upploppet i alla loppen skulle jag bli överraskad.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Stina Nilsson, skidor
211127 Stina Nilsson of Sweden after competing in women’s 15 km individual during the IBU Biathlon World Cup on November 27, 2021 in Östersund. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN / kod MT / MT0256

Emilie Fleten är också övertygad om att Nilsson blir en av favoriterna i Vasaloppet.
– Vasaloppet kommer att passa Stina Nilsson mycket bra med en hög fart från början. Hon har mycket fart i kroppen på lättåkta partier, där man kan stå högt och skapa bra fart.

Norska piken

I Ski Classics åker man i lag, på liknande sätt som i proffscyklingen. Norska Emilie Fleten bor i Östersund och åker för det svenska laget Team Ramudden.

30-åriga Nilsson ska köra för norska Team Ragde Charge, som drivs av norska bröderna Anders Aukland och Jörgen Aukland.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Emilie Fleten, skidor
240309 Emilie Fleten, Östersunds Sk Lag 4 efter Mixedstafett under Ford Smart Energy Cup den 9 mars 2024 i Östersund. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / COP 245 / JA0172

Emilie Fleten, som nu fått stor rutin av långlopp, ger svenskan rådet att dra nytta av herråkarna i sitt lag.
– Hon har extremt många duktiga herråkare i sitt team. Utnyttja det och utmana dem på träningslägren. Speciellt på rullskidorna. Där kan man ha lättare belastning på rullskidorna. Inför den här säsongen tog jag mycket hjälp av killarna i mitt lag. Det gjorde mig mycket starkare.

LÄS MER: Hanna Öberg och Elvira Öbergs första ord om Stina Nilssons beslut – säger nu det alla tänker: ”Hon ska ha en eloge för det”

Är du besviken över att du inte blir lagkamrat med Stina Nilsson?
– Jag skulle velat ha henne som lagkamrat, så att hon kunde vara min hjälpryttare. Men det är jag inte säker på att hon vill. Sedan är jag nog fel person att fråga henne om hon vill vara min hjälpryttare, svarar Emilie Fleten med ett skratt.

Hur tror du att det går för Stina Nilsson i långlopp? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev