Nya utspelet om svenska giganterna Sarah Sjöström och Armand Duplantis – stora bekännelsen: ”Båda har samma problem”

De är svensk idrotts stora giganter just nu.
Sarah Sjöström och Armand Duplantis är blågula världsstjärnor.
Men båda två har ett tydligt problem med sina idrottskarriärer.

Förr pratades det om Ingemar Stenmark eller Björn Borg. Även Annika Sörenstam och Zlatan Ibrahimovic har nämnts i samma mening om Sveriges största idrottare genom tiderna.

Duplantis storhet

Men snart kan alla dessa legendarer bli omsprungna av våra två superstjärnor just nu. Sarah Sjöström och Armand Duplantis är nämligen på god väg att bli vårt lands allra främsta idrottare någonsin.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Armand Duplantis, stavhopp
240122 Armand Duplantis poserar för ett porträtt efter att han tilldelats pris för årets manlige idrottare under Idrottsgalan den 22 januari 2024 i Stockholm. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / kod JZ / JZ0490

”Mondo” har redan slagit raderat ut stavhoppsikonen Sergej Bubkas världsrekord och även rekordet för flest hopp över drömgränsen sex meter. Och Duplantis är bara 24 år gammal och har så mycket att vinna fortfarande.

Sjöströms VM-guld

Sjöström tog i helgen sitt 13:e och 14:e VM-guld i långbana och har sammanlagt 20 VM-guld under simkarriären.
”Simmaren Sjöström är sedan länge en av de största i svenska idrottshistorien. Stavhopparen Duplantis är det sedan ett par år. När deras karriärer är över är frågan nog bara vem av dem som ska kallas nummer ett genom tiderna. Borg, Sörenstam, Stenmark och alla andra lär ligga bakom”, skriver krönikören Johan Esk i Dagens Nyheter.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sarah Sjöström, simning
240218 Sarah Sjöström of Sweden poses for a portrait with her gold and silver medals for women’s 50 meter butterfly, 50 meter freestyle and 4×100 meter relay swimming during day 17 of the World Aquatics Championships 2024 on February 18, 2024 in Doha. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0537

Men det finns ett problem med superduons otroliga överlägsenhet i sina vardera idrotter.
”Sarah Sjöström och Armand ’Mondo’ Duplantis har samma problem. De är för bra. De är så bra och har vunnit så mycket att deras guld och rekord inte längre automatiskt skapar känslor som prestationerna gav i början av karriären och fortfarande väcker ibland. Och det är när de stora känslorna är med som idrott är en unik konstform”, skriver Esk i dagstidningen.

LÄS MER: Armand Duplantis ärliga ord om Melodifestivalen – erkänner nu vad han egentligen tycker om det

Istället är det när Sjöström och Duplantis inte lyckas som man reagerar nuförtiden.
”När Mondo inte klarar 6 meter rycker jag till. Han är inne i en period där han ska lära sig svårare stavar för att nå en ny nivå och det gör att hans karriär just nu är mer spännande än på ett par år”, skriver krönikören i DN och menar detsamma om svenska simdrottningen.
”Hon är inne i en fas av karriären där hon valt bort längre sträckor. Nackdelen är att ju kortare hon simmar, desto mindre hinner vi som tittar uppleva. Till helgens guld fick vi inte ens en längd efter vändning. Hon dyker i, dundrar på och dunkar händerna i kaklet. Efter mindre än 24 sekunder är det över och man får se till att inte blinka under loppet”.

Vem tycker du är bäst av Sjöström och Duplantis? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev