Svensk idrott i sorg: Legendaren har gått bort – skrev oförglömlig historia som den första kvinnan

Svensk idrott är i sorg.
Efter det tragiska beskedet att ikonen Margareta Bönström gått bort.
Hon var känd under smeknamnet ”Bönan” och blev 93 år gammal.

I dag kom beskedet att en av svensk tennis riktigt stora profiler har gått bort. Den legendariska ledaren Margareta Bönström har somnat in och hon blev 93 år gammal.

Bönans karriär

Hon inledde sin karriär inom tennis som spelare och nådde som längst den tredje omgången i både Wimbledon och US Open. Svenskan blev känd som ”Bönan” och vann dessutom ett SM-guld.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Margareta Bönström, tennis
130720 Margareta Bönström valdes in i Elite Hotel Swedish Tennis Hall of Fame under dag åtta av Swedish Open Dam den 20 juli 2013 i Båstad. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN / kod NJ / 73809

Men det var efter spelarkarriären som Bönström verkligen satte sitt stora avtryck på svensk tennis. Hon kämpade hårt för damtennisen och har stor del i att Sverige fick sin första WTA-turnering i Båstad 1987, tack vare Margareta som var en av pionjärerna inom damernas Pro Council.

LÄS MER: Jättekritiken från Norge efter nya beskedet om Frida Karlsson – hårda orden: ”Om jag hade varit Frida…”

Ikonen död

Tennisikonen har länge klassats som en av svensk tennis ”Grand old lady” blev även den första kvinnliga ledamoten i Svenska tennisförbundet under början av 70-talet.
”Margareta Bönström är ju den som betytt absolut mest, historiskt sett, när det gäller att ploga vägen för kvinnliga tennisledare och damtävlingar i Sverige. Så vi ville göra en hyllning till henne”, sa Linda Jansson i tennisklubben Malmen under en hyllning för några år sedan, se videon här nedanför.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Margareta Bönström, tennis
Margareta Bönström. FOTO: Kungliga Tennishallen

Margareta Bönströms stora gärningar för tennisen har hyllats högt genom åren och hon har tilldelats förbundets högsta utmärkelse, den så kallade Silverplaketten. 2013 blev hon även invald i svensk tennis ”Hall of Fame”.

LÄS MER: Svenska landslagsåkarens chockbesked – avslutar skidkarriären och byter nu sport helt: ”Vill inte gå miste”

Nu sörjs legendaren inom svensk tennis. Förbundet har uppmärksammat den bortgångna Margareta på sin officiella Facebook-sida.
”En av svensk tennis stora ledare, Margareta Bönström, har lämnat oss”, skriver man i inlägget, se det här nedanför.

Se videon:

I TSK Malmen ville man göra något extra vid årets klubbmästerskap. I lördags kväll hade klubben därför bjudit in svensk tennis ”Grand Old Lady” Margareta Bönström, för att hylla en av svensk tennis stora profiler.1971 blev ”Bönan” den första kvinnliga ledamoten i Svenska tennisförbundet och det var hon som såg till att Sverige fick en WTA-turnering 1987.”Margareta Bönström är ju den som betytt absolut mest, historiskt sett, när det gäller att ploga vägen för kvinnliga tennisledare och damtävlingar i Sverige. Så vi ville göra en hyllning till henne”, säger Linda Jansson i TSK Malmen.

Posted by Svensk Tennis on Monday, February 21, 2022

Se inlägget:

TILL MINNE AV: MARGARETA BÖNSTRÖMEn av svensk tennis stora ledare, Margareta Bönström, har lämnat oss.Margareta…

Posted by Svensk Tennis on Tuesday, April 4, 2023