Sven-Göran Erikssons vackra ord om favoritspelaren Torbjörn Nilsson berör alla våra hjärtan: ”För mig så var han…”

Sven-Göran Eriksson har tränat några av världens bästa spelare.
Men det finns en som ligger honom närmast hjärtat: Torbjörn Nilsson.
– Den bästa forwarden jag någonsin har sett, säger ”Svennis i ”Fotbollens historia”.

På tisdagskvällen var det premiär för nya tv-programmet ”Fotbollens historia” i SVT. Först ut var det svenska storlaget IFK Göteborg och deras fantastiska väg till att skriva svensk idrottshistoria 1982.

Svennis succé

Nyckelfigurerna var så klart tränarikonen Sven-Göran Eriksson och legendariska anfallaren Torbjörn Nilsson som satte ett så stort avtryck på 80-talets Blåvitt. Och de båda hade ett alldeles speciellt band mellan sig under sina framgångsrika karriärer.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sven-Göran Eriksson, Torbjörn Nilsson, fotboll
Fotbollens historia Bildtext: Fotboll, Uefacupen, IFK Göteborg – Hamburg SV: Torbjörn Nilsson och Sven-Göran Eriksson Foto: BILDBYRÅN

”Svennis” hade gjort stor succé med Degerfors innan han flyttade till Göteborg 1979. I laget fanns redan Nilsson med stukat självförtroende, efter ett misslyckat proffsäventyr i PSV Eindhoven.

Hyllar Nilsson

Tillsammans skulle de uträtta stordåd ihop hos IFK Göteborg på bara några år med ett vunnet SM-guld, dubbla cuptitlar och så den oförglömliga bragdsegern i Uefacupen 1982. Svennis skulle också förändra hela Torbjörn Nilssons fotbollsliv.
– Han var ju outstanding på träning, kanske den bästa forwarden jag någonsin har sett. Men på matcher lyckades han aldrig, för han var för rädd att han skulle få en spark på sig eller att det skulle bli fiasko. Han var orolig och ängslig på matcherna, berättar den svenske tränarikonen i SVT-programmet.
– Han kunde dribbla av hela laget men på matcherna funkade det inte.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sven-Göran Eriksson, fotboll
Sven-Göran Eriksson pratar ut om tiden i IFK Göteborg. FOTO: SVT

Svennis plockade in psykologhjälp för att få bukt på Nilssons mentala spärrar som hindrade honom från att nå sin fulla potential. Och det förändrade allt.
– Jag tror att jag har någon slags konstnärssjäl i mig, jag spelade som bäst när jag fick vara fri i min tanke. Och det lyckades Svennis få fram hela tiden, att jag fick vara mig själv hela tiden, säger Torbjörn i Fotbollens historia.

LÄS MER: När ”Svennis” utsåg sin drömelva inför hela England – svenskens medverkan får alla att tappa hakan

Även om Sven-Göran Eriksson har tränat några av världens bästa fotbollsspelare runt om i Europa så ser han fortfarande Torbjörn Nilsson som en av sina absoluta favoritspelare. Värmlänningen tar varje chans han får att hylla honom med vackra ord.
– Under några år så var han, för mig i alla fall och nog för många andra, Europas bästa forward, säger Svennis i tv-programmet om sin favoritspelare.

Hur bra var egentligen Torbjörn Nilsson? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev