Nu hyllar vi Kim Källström som gör det möjligt för barn med funktionshinder att spela fotboll

Kim Källström Trophy arrangeras varje år för funktionsnedsatta ungdomar.
I går premierades det fina initiativet med en halv miljon kronor.
– Jag ville göra något för dem som inte har samma möjligheter som mig, säger Källström enligt Sportbladet.

2011 startade Kim Källström ett projekt för barn- och ungdomar med funktionsnedsättning. Initiativet är en turnering i samarbete med Special Olympics som fått namnet Kim Källström Trophy, och går av stapeln i samband med världens största barn- och ungdomsturnering Gothia Cup varje sommar.

I år kommer den forne landslagsstjärnan kunna satsa lite extra på sin turnering. Detta efter att han fått motta ett stipendium på en halv miljon kronor från Postkodlotteriets idrottsstiftelse som en hyllning för sin fina insats.
– Jag kände att jag ville göra något för ungdomar som inte har samma möjligheter som jag. I och med att jag spelat i Häcken och Gothia Cup och min farmor har koppling till förståndshandikappade ville jag köra på det här. Det gäller att komma ihåg vad som är det viktigaste med fotbollen. Jag spelar på en nivå där man ibland glömmer bort att det i grunden är ett spel, säger Källström enligt Sportbladet.

Årets upplaga blir den sjunde i ordningen. Förra året deltog lag från hela 30 olika länder som Polen, Kina, Nederländerna och Uzbekistan. Tack vare det stora bidraget har nu mittfältsstjärnan möjlighet att utveckla turneringen ytterligare. 
– Det här betyder enormt mycket för att kunna driva turneringen vidare och framåt. Nu får ännu fler ungdomar chansen att komma till Göteborg och delta i turneringen vilket känns helt fantastiskt. Det finns enormt mycket folk som ställer upp och gör fina ideella insatser men betydelsen av dessa pengar går inte att underskatta, säger han.

Källström är tydlig med att belysa varför turneringen och andra liknande initiativ är viktiga för samhället i stort.
– För mig handlar det om integration. Att man trots handikapp, i detta fall mentalt, ska kunna vara en del av samma turnering som alla andra. Det är viktigt att vi överlag integrerar folk i samhället. Att alla ska kunna vara med oavsett tillstånd, säger han.