STORT GRATTIS: Nils van der Poel fyller 28 år i dag – och avslöjar nu allt om oväntade kuppen på Idrottsgalan

Han dominerade sin sport fullständigt men slutade i förtid.
I dag hyllar vi den unike Nils van der Poel på 28-årsdagen.
Och han avslöjar nu allt om den oväntade kuppen på Idrottsgalan.

Redan i unga år slog Nils van der Poel igenom som en stortalang i skridskor med två raka JVM-guld 2014 och 2015. Men sedan lyckades han inte leva upp till förväntningarna som senior och vi kämpa i flera år med svaga resultat.

Poels storsuccé

2018 tog van der Poel en paus från skridskoåkningen helt och hållet på grund av bristande motivation. Hans comeback till isen några år senare blev starten på en helt osannolik framgångssaga.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Nils van der Poel, skridskor
220212 Nils van der Poel of Sweden with his gold medals after the medal ceremony for men’s speed skating during day 8 of the 2022 Winter Olympics on February 12, 2022 in Beijing. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0332

Under åren 2021-2022 så chockade svensken hela världseliten och dominerade fullständigt. Nils van der Poel vann tre VM-guld, två OS-guld och slog världsrekord på både 5 000 meter och 10 000 meter innan han avslutade karriären i förtid, bara 25 år gammal.

Otroliga kuppen

I januari 2023 tilldelades svenska skridskokungen både det ärofyllda Bragdguldet och folkets pris Jerringpriset på Idrottsgalan. Han rev också ned stora skratt när han inledde sitt tacktal med att pika ridsporten.
– Jag trodde inte jag skulle få det här, jag kan inte rida…, sa han inför hela svenska folket.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Nils van der Poel, skridskor
221014 Nils van der Poel poserar för ett porträtt under en presskonferens den 14 oktober 2022 i Stockholm. Foto: Johanna Säll / BILDBYRÅN / kod JL / JL0311

Men det hade kunnat bli ett ännu större hån då van der Poel hade planerat den allra fräckaste kuppen. Bragdhjälten hade nämligen länge förberett att rida in på en häst(!) under Idrottsgalan.
– Hehe, jag hade faktiskt en liten vision inför den här galan att jag skulle ta emot Bragdguldet ridandes på en häst. Jag tog ridlektioner i december för att försöka lösa det, men vi lyckades inte få tag på en häst som kunde rida upp på en scen med 1 000 människor i lokalen, så vi fick styra av det. Men vi var ganska seriösa i vår vision där ett tag. Jag lärde mig faktiskt galoppera, jag kom så långt, berättar han för Aftonbladet.

LÄS MER: Oväntade kritiken efter Nils van der Poels historiska seger i Mästarnas mästare: ”Aldrig i vår historia…”

Men i sista stund stoppades Nils van der Poel från att ta med sig en häst in i Globen.
– Jag tror det var hästars förmåga att hantera väldigt mycket människor och min absolut bristande förmåga att hantera hästar…, berättar han om orsaken till att kuppen ställdes in.

Dela artikeln för att gratulera Nils van der Poel på födelsedagen! 🎉

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev