Oväntade kritiken efter Nils van der Poels historiska seger i Mästarnas mästare: ”Aldrig i vår historia…”

Nils van der Poel vann årets ”Mästarnas mästare”.
Efter en högdramatisk final på söndagskvällen mot Johan Wissman.
Men nu riktas oväntad kritik mot programmet efter den historiska rekordsegern.

Årets säsong av ”Mästarnas mästare” har väckt starka reaktioner på flera håll. Skridskokungen Nils van der Poel har varit den stora favoriten redan från start och visat upp sin stora vinnarskalle flera gånger om.

Hyllar Adlerteg

Många har också hyllat den fantastiska Jonna Adlerteg som verkligen tog upp kampen mot de andra männen. Men gymnasten föll på målsnöret och missade finalprogrammet genom att åka ut i den allra sista nattduellen, till tv-tittarnas stora ilska och besvikelse.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Nils van der Poel, Mästarnas mästare
220915 Nils van der Poel under en tävling i tv-programmet Mästarnas Mästare den 15 september 2022 i Budva. Foto: Emma Wallskog / BILDBYRÅN / COP 320 / EW0102

Det blev därför van der Poel och förre friidrottaren Johan Wissman som gjorde upp i den sista finalduellen. Det blev en rafflande avslutning på SVT-programmet under söndagskvällen när slutsegraren skulle avgöras.

LÄS MER: Jonna Adlertegs ärliga ord om den stora orättvisan i Mästarnas mästare: ”Många har hört av sig”

Van der Poel vann

Wissman gick upp i tidig ledning men när det sedan skulle avgöras i sista momentet med dominobrickor så visade sig van der Poel vara den som höll kylan och precisionen i schack bäst. Sedan fick 27-åringen helt välförtjänt lyfta segerpokalen.
– Fantastisk upplevelse med ett väldigt roligt avslut, tack ska ni ha, säger en stolt Nils van der Poel i programmet.
– Att bli slagen av Nils känns alltid okej, säger tvåan Johan Wissman.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Nils van der Poel, Mästarnas mästare
Nils van der Poel, värdig vinnare av Mästarnas mästare 2023. FOTO: SVT Play

Van der Poels seger blev också historisk och rekordbra för alla tiders Mästarnas mästare-program. Då han vann mer än hälften av alla tävlingar under programmets gång, något som aldrig hänt förut under programmets drygt 10-åriga historia.
– Aldrig i vår historia har någon varit så överlägsen. Att vinna 13 av 20 tävlingar. Jag saknar faktiskt ord, säger SVT-programledaren Micke Leijnegard i programmet.
– Ja, ibland lyckas man att leva upp till förväntningar, och den här gången känns det bra. Väldigt roligt, rätt igenom, väldigt kul, svarar Nils van der Poel som var given favorit till att få lyfta pokalen.

LÄS MER: Nils van der Poels otäcka jättedrama i Mästarnas mästare: ”Jag var så nära att dö”

Kritik mot SVT

27 år gammal blev han också den yngsta vinnaren i programmets historia. Och just den anledningen har varit en riktigt snackis under säsongen då van der Poel så nyligen avslutade sin idrottskarriär, jämfört med många andra äldre och avdankade deltagare.
– Jag hade nog vunnit mot Nils i alla tävlingar, tror jag – för tjugo år sedan, säger längdskidåkaren Jörgen Brink, som var med i finalprogrammet, med ett skratt.

Efter Nils van der Poels imponerande seger har också tv-tittarna reagerat med kritik mot att det varit så orättvist i årets säsong. Både vad gäller den stora åldersskillnaden och orättvisa mellan könen.
”Imponerande men de borde finnas en tidsgräns efter aktiv karriär”, skriver en användare på Instagram.
”För tidigt efter avslutad karriär. Minst 5 år efter…”, skriver en annan.
”Kan tycka att det är skitsamma eftersom programmet handlar om så mycket mer än att vinna. Så det kommer alltid att vara orättvist”, skriver en tredje.

Många hade gärna sett Jonna Adlerteg i finalprogrammet, där det istället blev fyra manliga idrottare som gjorde upp om slutsegern.
”Synd bara att dessa tävlingar gynnar styrkan hos männen. I vanliga idrottstävlingar tävlar de ju inte tillsammans. Det borde vara ett för kvinnor och ett för män”, skriver en användare.
”Jonna imponerar mer. Nils har precis avslutat sin karriär. Såklart är han duktig men SVT får kanske ta hänsyn till både kön och när man lade karriären på hyllan”, skriver en annan.
”Blev inte så spännande säsong av MM med en deltagare som då nyligen avslutat sin karriär”, skriver en tredje.

Vad tycker du om Nils van der Poels seger i Mästarnas mästare? Dela artikeln och säg din åsikt!

Se videon:

Nils van der Poel och Johan Wissman i mästarduell

Herregud, vilken duell mellan Nils van der Poel och Johan Wissman! 😅Mästarnas mästare 👉🏼 SVT Play: https://bit.ly/3LPXomD

Posted by SVT on Wednesday, May 3, 2023