Här är det vilda slagsmålet som förändrade hela hockeyhistorien.

Här är det vilda slagsmålet som förändrade hela hockeyhistorien.

Matchen hade inte ens börjat.

Bråket som uppstod mellan Philadelphia Flyers och Montreal Canadiens innan domaren släppte pucken den 14 maj 1987 beskrivs än i dag som slagsmålet som förändrade hockeyn.

Orsaken? Claude Lemieux, en av NHL:s fulaste och mest hatade spelare, hade för vana att sätta dit puckar i motståndarens tomma bur under uppvärmningen. Inför matchen hade Flyers varnat honom för att inte hitta på något liknande igen – men Claude Lemieux gjorde självklart som han själv ville och satte dit pucken i tom bur. Och snacka om startskott.

Handskarna åkte av fortare än kvickt och utan några domare på isen brakade allt lös.

Spelarna som hade hunnit åka ut i omklädningsrummet för att göra sig redo inför matchen vände snabbt tillbaka för att delta i bråket. Inom loppet av bara några få minuter haglade det slag.

Tio minuter in i slagsmålet verkade det som att båda lagen hade lugnat sina sinnen – men då var det dags igen. Shayne Corson sopade Don Nachbauer så han åkte rakt ner i isen och tumultet var ett faktum igen.

Till slut fick domare Andy van Hellemond beordra båda lagen att åka av isen, vilket var det definitiva slutet på detta klassiska bråk. Trots denna makalösa situation blev det faktiskt inte några utvisningar eller matchstraff över huvud taget – och spelarna som deltog i bråket åkte tillbaka ut på isen för att spela av matchen efter att stämningen hade lugnat ner sig.

”Vi var rädda att något sådant här skulle kunna hända. Tyvärr fanns det inget i vårt regelverk som täckte sådana händelser, vilket gjorde att vi inte kunde stänga av spelare. Därför lät vi matchen fortsätta”, sade Director of Hockey Operations Jim Gregory vid tidpunkten.

Vill du har fler klassiska hockeyartiklar i ditt flöde? Gilla Sportbibeln.

facebooktwitter
TAGS:
Dela på facebook