Foppas makalösa uppvisning när han tog hem NHL:s poängliga.

Foppas makalösa uppvisning när han tog hem NHL:s poängliga.

Under 2003 stod Peter Forsberg på toppen av sin karriär. Trots att han under säsongen 1995/96 mäktat med hela 116 poäng, räckte det inte för att bärga titeln Art Ross Trophy som är priset till ligans bästa poängplockare. 2002/2003 hade han fått vara skadefri i princip hela säsongen och bjöd publiken på en bländande hockey.

När den sista omgången av NHL-säsongen 2002/03 skulle spelas, var Foppa tvåa i NHL:s poängliga. Etta? Barndomskamraten Markus Näslund. Någon i radarparet, som skapat hockeymagi sedan TV-pucktiden 15 år tidigare, skulle sluta som ligans poängkung.
Näslund ledde poängligan med en poäng, men gick poänglös i Vancouvers sista grundspelsmatch. Samma kväll mötte Peter Forsbergs Colorado St. Louis Blues.
Foppas show kunde börja:

 
Den makalösa prestationen innebar att han vann poängligan med 106 poäng (29+77) på 75 matcher. Han blev även utsedd till ligans mest värdefulla spelare. Som den ödmjuke person han är sa han så här om känslorna efter att ha blivit poängkung.
– Det är kul att vinna, men det spelar ingen roll om jag hade blivit etta eller tvåa. Det är roligt för mig och Markus att vara i toppen, två killar från en liten stad i Sverige.
Näslund gick inte helt lottlös under denna kanonsäsong. Han vann priset Lester B. Pearson Award, som går till den mest värdefulla spelaren, framröstad av spelarna själva.

Här kan du se Foppas makalösa hyllningsfilm från Mästarnas Mästare.

Älskar du också hockey? Gilla Sportbibeln.

 

facebooktwitter
TAGS:
Dela på facebook