Oväntade orden i Norge om Armand Duplantis – här är otroliga detaljen som alla missade under ”Mondos” nya världsrekord

Armand Duplantis slog nytt världsrekord i helgen.
Men nu väcker ”Mondo” oväntade rubriker i Norge.
Efter detaljen som alla missade under världsrekordshoppet.

Under säsongens allra första utomhustävling slog Armand Duplantis till på bästa sätt direkt. Svenske världsstjärnan satte ännu ett världsrekord, sitt åttonde i karriären, med sitt otroliga hopp på 6,24 meter i kinesiska Xiamen.

Duplantis succé

Men nu avslöjas en högst oväntad detalj som kan ha hjälpt stavhoppsstjärnan till rekordhöjden – och det väcker rubriker i grannlandet Norge. För den norska tv-kanalen NRK har nämligen upptäckt att ”Mondo” härmat ett norskt succéknep.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Armand Duplantis, Mondo
240303 Armand Duplantis of Sweden celebrates after winning gold in men’s pole vault final during day 3 of the 2024 World Athletics Indoor Championships on March 3, 2024 in Glasgow. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0470

Sedan 24-åringen vann VM-guld inomhus har det hänt något med hans Puma-skor, som alla har missat helt. Det har nämligen dykt upp en klo under tårna och det är identiskt med skorna som norske storstjärnan Karsten Warholm bar under VM 2022.
– Det var lite coolt faktiskt. Jeg trodde att ingen hade märkt det, säger Warholms tränare Leif Olav Alnes till NRK.

Oväntad detalj

Även Duplantis bekräftar för norska tv-kanalen att det har varit ”en galen vetenskapsman” som gjort något med skorna. Det handlar om norrmannen Alnes, som har tagit fram de nya skorna med en klo tillsammans med Puma.
– Jag ska nog inte tillskriva succén till den skon helt och hållet, men det har nog inte gjort honom sämre. Jag har aldrig sett Mondo klara världsrekordet så lätt, så jag tror inte att han kommer att byta skor nu, säger löpstjärnan Warholm i ett uttalande.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Armand Duplantis, Mondo
240303 Armand Duplantis of Sweden competes in men’s Pole vault final during day 3 of the 2024 World Athletics Indoor Championships on March 3, 2024 in Glasgow. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0470

Norske succétränaren Leif Olav Alnes förklarar nu vad klon på skon egentligen är till för och hur den förbättrar idrottaren som använder skorna.
– Den ser till att du har längre kontakt med marken och där energin som lagras i skon trycker på dig när tyngdpunkten är så långt fram som möjligt. Det leder till den mest fördelaktiga möjliga tidpunkten för att skapa fart, säger han till NRK och förstår inte varför ingen har kopierat skon än.
– Det får du fråga de andra om, säger han med ett leende.

Visste du det här om Armand Duplantis? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Hemligheten bakom Armand Duplantis nya världsrekord – nu avslöjar ”Mondo” sanningen: ”Det blev en väckarklocka”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev