Norska jättekritiken mot Sverige i skidskytte-VM – raseriet efter svenskarnas olämpliga beteende: "Det är galet"

Norska jättekritiken mot Sverige i skidskytte-VM – raseriet efter svenskarnas olämpliga beteende: ”Det är galet”

I dag börjar efterlängtade skidskytte-VM 2024.
Men nu riktar Norge stor kritik mot grannlandet Sverige.
– Det är fel och att de hänger inte med i tiden, säger NRK-experten Synnøve Solemdal.

Så har det blivit dags för ännu ett skidskytte-VM. Men redan tävlingarna ens dragit igång rivaliteten mellan grannländerna Sverige och Norge växlat upp.

Norska kritiken

Norrmännen anklagar nu svenskarna för att vara miljöbovar för att det blågula skidskyttelandslaget har åkt privatjet till mästerskapet i tjeckiska Nove Mesto.
– Jag tycker att det är fel och att de inte hänger med i tiden, säger skidskytte-experten Synnøve Solemdal till NRK.
– Jag tycker att det är onödigt att ta privatflyg till Tjeckien, det finns nog ändå rätt bra förbindelser mellan Stockholm och Prag. De borde ta en titt på sina utsläpp och tänka på kostnad/nytta.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Norge, skidskytte
231126 Johannes Thingnes Boe Of Norway competes in the men’s 20 km individual during the IBU World Cup on November 26, 2023 in Östersund. Photo: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / COP 245 / PA0696

Enligt beräkningar av Green Producers Tool släpper privatflyg ut 57 ton koldioxid om dagen, att jämföra med norska landslaget som släppt ut 40,9 ton koldioxid under hela skidskyttesäsongen. Norrmännen reste reguljärt till VM och gjorde sig då av med 11,5 ton koldioxid.

Sverige svarar

Svenska VM-åkarna kan förstå kritiken mot privatplan men de är också väldigt tacksamma för att Svenska Skidskytteförbundet står för kostnaderna och ordnar en så smidig transport som möjligt.
– Vi har tagit privatplan de senaste åren och framgångsrika i mästerskapen. Det är något vi vill fortsätta med, säger Martin Ponsiluoma till norska sajten.
– Vi började göra det under coronapandemin och insåg hur bra det var, säger Sebastian Samuelsson.

Samtidigt gör Norge sitt yttersta för att minska på sitt klimatavtryck och landslaget tog bussen till första världscuptävlingen för säsongen i Östersund. Under hela säsongen har de bara använt sig av fyra flygningar, då med reguljärflyg.
– ”Sebbe” (Samuelsson) är väldigt mån om att göra saker rätt och kritiserar till höger och vänster. Så det här måste han ge svar på, säger norske Tarjei Bö till NRK.
– Sverige är här för att komma ikapp oss och de måste vidta extrema åtgärder för att ta sig ikapp Norge.

”Det är galet”

Svenska landslagsstjärnan Elvira Öberg slår nu tillbaka mot kritiken.
– Vi åker inte privatplan för att vinna mot Norge, utan det är för att slå alla andra nationer också, säger hon till norska sajten och förklarar att det också handlar om att minska smittspridning av sjukdomar.
– Vi gillar det för att det är lättare att hålla sig frisk. Vi slipper ha att göra med så många andra människor och får en lättare resa. Jag är väldigt tacksam mot förbundet. Det är klart att det inte är det bästa man kan göra, men vi hade flugit oavsett och är en stor trupp, även om det inte är helt försvarbart.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sebastian Samuelsson, skidskytte
231203 Sebastian Samuelsson of Sweden after themen’s 12,5 km pursuit during the IBU World Cup on December 3, 2023 in Östersund. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0702

Men norska skidskytte-experten köper inte svenskarnas resonemang alls.
– Det verkar bara som att de tycker att det är galet. Nu är vi i ett läge där vi måste börja minska på utsläppen och då måste vi börja med den lågt hängande frukten, säger Solemdal.
– Man kan kanske undvika en del sjukdomar, men det tror jag man kan göra ändå med mask, egen matsäck och att sköta sin handhygien. Jag tror inte att de får någon fördel när det kommer till tävlingarna.

LÄS MER: Avslöjar kaoset bara dagen innan VM – Johannes Lukas tvingades agera: ”Det kokade i honom”

Sebastian Samuelsson svarar på den norska kritiken och erkänner att han visst tänker på sitt klimatavtryck.
– Det är inte bra för miljön, men det blir inga resor till Thailand när jag går i pension, säger han i ett kyligt uttalande.

Hur tror du att det går för Sverige i skidskytte-VM? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev