Avslöjar kaoset bara dagen innan VM – Johannes Lukas tvingades agera: ”Det kokade i honom”

Avslöjar kaoset bara dagen innan VM – Johannes Lukas tvingades agera: ”Det kokade i honom”

Skidskytte-VM är äntligen här.
Men uppladdningen för det svenska lägret har inte varit optimal.
Johannes Lukas tvingades därför ta saken i egna händer.

Hade man inte vetat att det skulle vara skidskytte-VM i Nove Mesto, Tjeckien, hade det varit aningen svårt att förstå. Världens bästa inom sporten är på plats, men det är inte snön. I stället är det temperaturer på runt tio grader, barmark – och ingen snö alls bortsett från tävlingsspåret som är planerat.

Kaoset inför VM

Men under måndagen tvingades stadion hålla stängt på grund av ett stort regnfall, och det krävdes hårt jobb för att behålla den snö som faktiskt finns. Och för de som hade hoppats på ett lättare träningspass för att hålla igång kroppen så blev det besvikelse. Och den höga temperaturen tvingade Sveriges landslagstränare Johannes Lukas att agera.

Johannes Lukas, skidskytte
231203 Head coach Johannes Lukas of Sweden ahead of the women’s 10 km pursuit during the IBU World Cup on December 3, 2023 in Östersund. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0701

Johannes Lukas förstod tidigt att det skulle bli svårt att ha ett träningspass på stadion, men det var heller inte möjligt för alla att bara ge sig ut för att träna lite lätt.

– Vi har några aktiva som inte kan springa eller cykla på grund av någon liten skavanker. Så då var jag tvungen att få tag i rullskidor. Jag hittade ett uthyrningsställe och fick låna ett par. Det gick ganska smidigt, säger han till norska TV2.

“Lät som det kokade lite…”

Men det var kanske inte helt så enkelt ändå. Elvira Öberg, som tävlar i onsdagens VM-premiär, mixedstafetten, säger att Lukas var stressad.

– Det lät som att det kokade lite för honom, när han skulle få tag i skidorna. Men jag är glad att han klarade det. Det är inte samma som att åka vanliga skidor, men det är bättre än att springa eller cykla, säger Öberg.

Hanna Öberg, skidskytte
231129 Hanna Öberg of Sweden after women’s 4 x 6 km Relay during the IBU World Cup on November 29, 2023 in Östersund. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0697

Hon får medhåll av Hanna Öberg, som i vecka la ut en bild på Instagram där hon åkte rullskidorna. Som text skrev hon: ”Välkommen till Tjeckien, bättre barmaksförhållanden än Östersund i maj”.

– Jag har problem med knät, som gör att jag inte kan springa eller cykla, så för mig var det väldigt bra. Den klart bästa lösningen, säger Hanna Öberg, och fortsätter:

– Men det ger inte riktigt VM-känslan att gå på rullskidor en dag före VM.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev