Jättekritiken från Wada – efter Sebastian Samuelssons besök i Vita Huset

Jättekritiken från Wada – efter Sebastian Samuelssons besök i Vita Huset

Sebastian Samuelsson bjöds in till Vita Huset för att diskutera frågorna kring dopning.
Men efter mötet kommer kritik, och det från oväntat håll.
Anti-dopningorganisationen Wada anser att mötet inte borde ha genomförts.

Sebastian Samuelsson har fört en lång och hård kamp mot dopningen inom skidsporten. Tillsammans med flera andra aktiva har han aktivt försökt motarbeta fusket.

Bojkottade världscupen

Den svenske skidskytten valde att bojkotta världscupavslutningen i Ryssland förra året på grund av säkerhetsbristen kring landets dopningkontroller. Det, bland flera andra händelser, har lett till dödshot mot honom.

Den ryska antidopningsbyrån Rusada stängdes av efter skandalen i Sotji 2014.  Trots att Wada, via McLaren-rapporten, krävde en rad åtgärder från Rusada valde man i september att avvika från beslutet och välkomna dem tillbaka. Det väckte stor kritik från flera aktiva.

Wadas kritik

En av dem var just Samuelsson och förra veckan bjöds han in till Vita Huset för att diskutera frågor kring en ren idrott utan dopning.
– Vi hade väldigt bra samtal och enades kring några punkter. Vi vill se ett mer oberoende Wada, med oberoende ledare som har idrotten i största fokus. Det handlar om att sätta idrotten i centrum och om att vi aktiva ska få komma in och vara med och påverka, och att det ska vara öppet och transparent, säger Samuelsson till SportExpressen.

https://twitter.com/Bill_Bock_III/status/1057670551920148481

Men mötet, där fler aktiva deltog, möts nu av kritik och det från självaste Wada. I ett uttalande publicerat av sajten InsideTheGames skriver organisationen att man inte var nöjda med representationen.

Ingen från Wada själva ska ha deltagit.
”Det ser ut som om de enda som är inbjudna är de som ifrågasätter Wadas ledarskap då de inte håller med om det demokratiska beslut som Wadas exekutiva kommitté tog gällande Rusadas återkomst. Om andra som stöttat beslut varit inbjudna hade de kunnat bidra med perspektiv till debatten”, skriver Wada.

Foto: Bildbyrån

Wadas vice president Linda Helleland ska ha varit på plats på mötet, men det inte som en representant från Wada, rapporterar sajten.

”Dålig inställning”

Samuelsson, som i OS i Pyeongchang tog en storslam med ett guld och ett silver, konstaterar att tanken med mötet inte var att bringa upp en debatt eller framföra någonting negativt om Wada.

Foto Bildbyrån

Samtidigt säger han att att organisationen i stället borde se de positiva sidorna av anledningen bakom mötet.
– Jag tycker att det återigen visar på dålig inställning. De borde välkomna att det här mötet har ägt rum, och att vi kommer med förslag på saker som kan bli bättre. Vi vill inte skada Wada på något sätt, vi vill ha en ren idrott och det borde idrottsledarna inom Wada också vilja ha tycker jag, säger Samuelsson till SportExpressen.

Dela för att säga vad du tycker om det här!

[arve url=”//csp.screen9.com/iframe/KS6SekViAo5a8YenXsZh8d-qtJ6QjoRd6obSs4RBxreyaOT5kf5FzpuyX6MX1XWm” aspect_ratio=”1:1″ /]

LÄS MER: Charlotte Kallas besked – kan avsluta karriären: ”Kan inte lova något”

Vinterstudion görs om helt – trots succén: ”Det blir en omställning”