Stora myten om ikonen Börje Salmings karriär – svaret som alla var så oerhört nyfikna på: ”Alla frågade det”

Börje Salming kommer för alltid bli ihågkommen som en av hockeyns tuffaste.
Men det finns fortfarande en stor myt om den bortgångne legendaren.
– Hur många stygn jag har? Åh, de frågar alla ungar också, har Börje berättat.

Få kan mäta sig med Börje Salming fantastiska karriär och oerhört stora påverkan på svensk hockey. Han var en folkkär tuffing som gick genom varenda generation, oavsett om man gillade hockey eller inte så visste man vem nummer 21 var.

Börjes bortgång

Han var älskad och respekterad i en hel hockeyvärld och det visar verkligen den enorma kärleken som Salming fick under sina sista månader i livet. 24 november 2022 gick ikonen bort i sviterna av nervsjukdomen ALS och han blev 71 år gammal.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, hockey
871201 Börje Salming, Toronto Maple Leafs © Bildbyrån – © D

Sorgen var enorm för ett av hockeyns allra största och mest hyllade namn. Börje Salming kommer för alltid bli ihågkommen för sin uppoffrande spelstil och sitt stora hjärta på isen.

LÄS MER: OS-hjälten Sven-Åke Lundbäck snuvade självaste Börje Salming på prestigefulla priset: ”Klart man blir stolt”

Salmings karriär

Men det ledde också till en hel del problem och tuffa skador. Än i dag finns en stor myt kring den bortgångne hockeypionjären. Nämligen exakt hur allvarliga hans skador från karriären var och hur mycket stygn han faktiskt fick.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, hockey
011111 Ishockey, Hockey Hall Of Fame Legends Game: Börje Salming. © Bildbyrån – Dig Kamera

Den klassiska reklamfilmen av Svenska Spel med Salming, Mikael Renberg och Tomas Sandström är verkligen ett tydligt bevis på att Börjes kropp hade fått utsått en hel del smärta. Ett annat bevis är den där kvällen i november 1986 när svensken slängde sig på isen för att täcka ett skott och istället fick en skridsko rakt över ansiktet.

LÄS MER: Mikael Renberg avslöjar sanningen om den klassiska reklamfilmen med Börje Salming: ”Han skulle bara…”

Myten om Börje

Då krävdes det hela 270 stygn för att rädda NHL-backens ansikte.
– Jag trodde att ögat hade ramlat ur och fumlade med händerna i ansiktet för att känna efter, och jag hörde paniken i mina lagkamraters röster, berättade Salming själv i boken ”The king”, skriven av författaren Ola Liljedahl.

Makalöst nog klarade sig Börje utan några bestående men. Den där berömda smärtgränsen – eller avsaknaden av den – skulle genomsyra Salmings hela hockeykarriär, där han gjorde allt för sitt lag till varje pris.
– Den där smärtgränsen som man brukar tala om… Det verkar som att han inte haft nån gräns. Ibland tror jag han tyckte om att plåga sig, sa hans gamla Brynästränare Tommy Sandlin i en intervju med TV4.

Men hur många stygn var det egentligen? Det kommer vi nog aldrig få ett exakt svar på för inte ens Börje Salming visste riktigt själv men han brukade alltid ta lite extra om någon frågade.
– Hur många stygn jag har? Åh, de frågar alla ungar också. Jag brukar runda av till 600-700, sa han i en intervju med Expressen några år efter att karriären tagit slut.

Dela artikeln för att hylla den legendariska Börje Salming!