OS-hjälten Sven-Åke Lundbäck snuvade självaste Börje Salming på prestigefulla priset: ”Klart man blir stolt”

Sven-Åke Lundbäck är en av våra största skidhjältar någonsin.
Och uppe i Norrland är han till och med större än självaste Börje Salming.
– Det är klart att det är stort, särskilt med tanke på vem som är tvåa, säger ikonen till Sportbibeln.

Det är få svenska skidåkare i historien som kan mäta sig med Sven-Åke Lundbäck. Under 1970-talet dominerade norrbottningen från Töre skidvärlden och vann allt som går att vinna både inom Sverige och ute i världen.

OS- & VM-guld

Lundbäck vann ett tiotal SM-guld, världscupen i i längdskidor och världscupen i långlopp, svensk seger i det klassiska världscuploppet i Holmenkollen och så även Vasaloppet 1981. De stora medaljerna är så klart OS-guldet i Sapporo 1972 och dubbla VM-gulden i Lahtis 1978, i stafett och femmilen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sven-Åke Lundbäck, skidor
© SCANPIX SWEDEN, 20010228, Foto: Stefan Lindblom/SCANPIX SCANPIX code 20360 ***ARKIVBILD*** Sven-åke Lundbäck

Den framgångsrika skidkarriären tog sedan slut 1981 och i dag lever 75-åringen det lugna pensionärslivet. När han själv får blicka tillbaka till sin storhetstid så är det framförallt en seger som värmer alldeles extra i en gammal mans hjärta.
– Jag kommer alltid tillbaka till Vasaloppet. Att bli världsmästare och olympisk mästare, det är helt okej. Men Vasaloppet är något speciellt, jag hade aldrig åkt det och hade en chans att göra det. Jag ville bara klara av att åka det och sen säga ”tack för mig”, berättar Sven-Åke i en intervju med Sportbibeln gjord 2023.
– Så det rankar jag högst, sen efter det kommer VM-guldet och OS-guldet på en tredjeplats. Jag tycker ändå Vasaloppet väger tyngst, ingen trodde jag skulle vinna men jag visste precis vart jag skulle gå ifrån mina konkurrenter. De kunde inte rå på mig, de hängde inte med. Det kanske är lite originellt, alla skulle väl säga att ett OS-guld väger tyngst men vi ska värna om vårt Vasalopp tycker jag.

LÄS MER: Så lever Sven-Åke Lundbäck 45 år efter succén – egna orden om Thomas Wassbergs protest: ”Han ville inte…”

Snuvar Salming

Legendaren Lundbäck satte ett stort avtryck på Vasaloppet och är än idag den ende som fått en egen backe uppkallad efter sig på vasaloppssträckan. Vid Oxberg hittar man skylten för ”Lundbäcksbackarna” .
– Det är jag väldigt stolt över. Det var det sista jag gjorde i min karriär, och nu är det ju en ny skylt som invigdes för två år sedan. Den gamla skylten fick jag, och den hänger i mitt garage just nu ovanför min vallabänk. Där sitter den jättebra och där kommer den sitta kvar, säger en mycket nöjd Sven-Åke Lundbäck.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, hockey
ARKIV 1975 Tre Kronors Börje Salming sitter i avbytarbåset under en ishockeymatch med svenska ishockeylandslaget 1975. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX / Kod: 50020

En annan prestigefull utmärkelse fick den svenske skidikonen 2011 när lokaltidningen Norrbottens-Kuriren utsåg hela Norrbottens största idrottare genom tiderna. På den prestigefulla topplistan med 150 namn hittar vi idrottshjältar som Charlotte Kalla, Jan Boklöv, Tomas Holmström, Pekka Lindmark och Stig Strand.

LÄS MER: Legendaren Sven-Åke Lundbäcks oro för skidlandslaget – hårda orden om svenska stjärnorna: ”Det ser klent ut”

Kirunas stolthet och den bortgångne Börje Salming kommer på en stark andraplats men blir snuvad på titeln som Norrbottens främsta någonsin av just Sven-Åke Lundbäck. Ett otroligt fint erkännande för skidåkaren som under karriären utsågs till Årets idrottare i Norrbotten nio år på raken.
– Det har jag nästan glömt bort. Men det är klart att det är stort, särskilt med tanke på vem som ligger tvåa på den listan. Han (Börje Salming) var med 1972 i Sapporo under OS, då var vi där ihop. Det är klart man blir stolt över sånt där. Om man tittar på vad man hade för drömmar en gång i tiden, och sen när man blickar tillbaka på det och tänker: ”Ta mig fan, allt slog in”, säger Lundbäck till Sportbibeln.

Kommer du ihåg Sven-Åke Lundbäck? Dela artikeln och hylla skidlegendaren!