Så lever Sven-Åke Lundbäck 45 år efter succén – egna orden om Thomas Wassbergs protest: "Han ville inte..."

Så lever Sven-Åke Lundbäck 45 år efter succén – egna orden om Thomas Wassbergs protest: ”Han ville inte…”

1978 var Sven-Åke Lundbäck fullkomligt överlägsen när han vann VM-guld i såväl femmilen som i herrarnas stafett.
Men något bragdguld blev det inte – vilket ledde till att Thomas Wassberg senare vägrade ta emot priset i ren protest.
– Han ville inte ta emot bragdguldet, det är Wassberg det. Han är på det sättet, säger Sven-Åke Lundbäck till Sportbibeln.

Skidlegendaren Sven-Åke Lundbäck,74, lever idag det glada pensionärslivet. Skidkarriären avslutades 1981, och därefter satsade Lundbäck på en karriär som gymnastikdirektör som höll i sig fram tills det att han gick i pension för 10 år sedan. Sven-Åke Lundbäck tog sina allra första tag med stavarna i den lilla byn Siknäs som ligger söder om Kalix. Och under början av 1970-talet tog karriären fart på allvar när han vann SM-guld på tremilen i Skellefteå.

Stora succén

Efter SM-guldet skulle karriären komma att blomstra ytterligare, och det rejält. Året därpå var Sven-Åke Lundbäck fullständigt överlägsen när han vann OS-guld på 15 kilometer, och framgångarna skulle fortsätta att komma.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sven-Åke Lundbäck, Skidor
800126 Skidor, SM: Sven-Åke Lundbäck. © Bildbyrån – 4305

1978 blev det dundersuccé. Det var året då Sven-Åke Lundbäck tog VM-guld i såväl femmilen som i herrarnas stafett, och enligt honom själv är just 1978 det bästa året i karriären.
– 1978 var mitt bästa år, utan tvekan, säger Sven-Åke Lundbäck till Sportbibeln.

LÄS MER: När Thomas Wassberg höjde armen och visade varför man absolut inte ska vara i vägen för honom i spåret

Framgångarna ledde till att en diskussion om bragdguldet dök upp, men trots succéåret så gick det prestigefyllda priset inte till Lundbäck. Ett beslut som fick Thomas Wassberg att reagera så pass mycket att han vägrade ta emot priset två år senare, i ren protest mot att kollegan Sven-Åke Lundbäck inte fick det 1978.
– Det stämmer att Thomas Wassberg inte ville ta emot bragdguldet, det är Wassberg det. Han är på det sättet. Sen var ju inte motståndet det enklaste det året heller med Björn Borg och Ingemar Stenmark. Jag är glad att jag ens var med i den diskussionen. Det var en kul grej det där med Wassberg, säger Sven-Åke Lundbäck.

”Väldigt stolt”

Idag är det pensionärslivet som gäller för Sven-Åke Lundbäck. Och trots att många år har gått sedan karriären avslutades är 74-åringen fortsatt den enda någonsin som fått en egen backe med tillhörande skylt uppkallad efter sig i Vasaloppet. Närmare bestämt ”Lundbäcksbackarna” vid Oxberg.
– Det är jag väldigt stolt över. Det var det sista jag gjorde i min karriär, och nu är det ju en ny skylt som invigdes för två år sedan. Den gamla skylten fick jag, och den hänger i mitt garage just nu ovanför min vallabänk. Där sitter den jättebra och där kommer den sitta kvar, säger en märkbart nöjd Sven-Åke Lundbäck.

LÄS MER: När Thomas Wassberg lackade ur på journalistkåren – redan två sekunder efter målgång: ”Väck, väck!”

Sven-Åke Lundbäck, Skidor
800126 Skidor, SM: Sven-Åke Lundbäck, Bergsnäsets AIK © Bildbyrån – 4305