Den omöjliga vändningen som knäckte superlaget.

Den omöjliga vändningen som knäckte superlaget.

Ove Molin stod för mycket av kreativiteten, Janne Larsson var playmakern med de gudabenådade passningarna och Tom Bissett var snipern som älskade att göra mål.
Tillsammans bildade trion en av SHL:s genom tiderna bästa kedjor – och bevisade det genom att fullständigt dominera elitserien 1998/99. Tillsammans svarade de för smått fantastiska 163 poäng i grundserien och de kom de etta, tvåa och fyra i elitseriens poängliga. Janne Larsson var värst på 59 poäng, medan Ove Molin och Tom Bissett svarade för 52 poäng.

Trots drömkedjan var Brynäs uträknade inför finalen mot Modo – och det kanske inte var så konstigt. Modo hade slutat 29 poäng före Gävlelaget i grundserien och hade ett riktigt stjärnspäckat lag med spelare som bröderna Sedin, Magnus Wernblom, Frantisek Kaberle och Samuel Påhlsson.
Modo hade 2-1 i matcher och när Övikslaget i match 4 gick upp i en 4-1-ledning trodde alla att Modo skulle ta hem guldet, men Brynäs och deras superkedja ville annorlunda. De tog i kapp till 4-4, men med knappt 3.20 kvar satte Hans Jonsson 5-4, men Brynäs hade en skyttekung vid namn Tom Bissett, som den här säsongen gjorde mål på allt. Han satte kvitteringen till 5-5 och när tiden stod på 19.28 fullbordade Bissett sitt hattrick.

Sen var det dags för en femte avgörande match:

 
I final 5 var det kedjekamraten Ove Molin, som tillsammans med den storspelande målvakten Johan Holmqvist, blev Brynäs stora hjälte. Molin svarade för två mål och såg därmed till att alla experttips sprack och att SM-guldet hamnade i Gävle.
Under slutspelet gjorde Jan Larsson, Ove Molin och Tom Bissett 37 poäng, vilket betydde att de tillsammans under hela säsongen 1998/99 svarade för 200 poäng. Är det SHL:s genom tiderna bästa kedja?
 
Gilla Sportbibeln för att få fler SHL-artiklar i ditt flöde.

 

Share on FacebookTweet about this on Twitter
TAGS:
Dela på facebook