Avgjorde superrysaren – sen hamnade matchhjälten i gärdsgårdsserien

Under de senaste säsongerna har Skellefteå varit en stormakt inom svensk ishockey. Klubbens riktiga genombrott som en av Sveriges främsta kom i en tät kvartsfinalserie mot Linköping 2008/09. Då en finsk forward skulle komma att spela huvudrollen.

Under de senaste säsongerna har Skellefteå dominerat svensk hockey fullständigt. På fem år har klubben fyra seriesegrar, fem raka finaler och två guld. Dock fanns det en tid då västerbottningarna inte prenumererade på att gå långt i slutspel och en av lirarna hette Koskenkorva, Kimmo Koskenkorva.
Att den snabbe forwarden just nu harvar på i de lägre divisionerna i Finland är det få i Skellefteå som har koll på, men en sak är säker, folket i Guldstaden kommer aldrig att glömma den 173 centimeter långe forwarden.

Efter flera år kantade av ekonomiska problem och kvalseriefiaskon hade Skellefteå etablerat sig i dåvarande elitserien, och säsongen 2008/09 var man för andra året i rad framme i kvartsfinal – där var västerbottningarna på väg mot en superskräll.
Linköping hade varit i final två år i rad och de flesta räknade med att de enkelt skulle ta sig till semifinal, men Skellefteå tvingade fram en sjunde och avgörande match i Linköping.

Inför 7700 personer hade LHC ledningen med 2-1 efter mål av Jan Hlavac och Andreas Jämtin, men Anders Söderberg kvitterade i powerplay efter att LHC-backen Andreas Pihl fått 2+2 minuter för en hög klubba på Jimmie Ericsson. Trots ett massivt spelövertag lyckades LHC inte överlista en storspelande Nicklas ”Pumba” Dahlberg. Totalt vann östgötarna skotten med 54-26, men det var Skellefteå som till slut tog sig vidare, tack vare en speedig finländare.
Kolla här:

 

Drygt två minuter in i den sjätte (!) perioden fick Kimmo Koskenkorva en passning från Christian Söderström och finländaren satte pucken högt bakom Mika Noronen – och därmed hade Koskenkorva sett till att för evigt ha en plats i alla Skellefteåfans hjärta.
Matchen var den dittills fjärde längsta i svensk hockey, och den fick som sagt en otippad utgång.
– En av de största skrällarna i SM-slutspelets historia, sa Kanal 9:s expertkommentator Niklas Andersson.

LÄS MER: 9 slutspelsbusar vi älskade att hata