Total gåshud av hyllningen till Tony Rickardsson i Mästarnas mästare – och nu avslöjas jättefräckisen i tv-rutan: "Blir rörd"

Total gåshud av hyllningen till Tony Rickardsson i Mästarnas mästare – och nu avslöjas jättefräckisen i tv-rutan: ”Blir rörd”

Mästarnas mästare bjöd på ren gåshud i första avsnittet.
När ikonen Tony Rickardsson hyllades – och han avslöjade jättefräckisen.
– Man blir lite rörd, säger en känslosam Tony i SVT-programmet.

Hyllade SVT-programmet ”Mästarnas mästare” är tillbaka och direkt i första programmet på söndagskvällen blev det känslosamt. När det var den dags för den allra första hyllningsfilmen så rivstartade man med ikonen Tony Rickardsson direkt.

Tonys jättefräckis

Han är en av världens bästa speedway-åkare genom tiderna och åkte hem otroliga sex individuella VM-guld, ytterligare fem VM-guld i lag och tilldelats både Jerringpriset och Bragdguldet.
”En sann idrottshjälte som aldrig höll tillbaka. I en fart- och farofylld sport där allt kan hända blev han vår störste genom alla tider med oslagbara segergester och många minnesvärda ögonblick. Efter en makalös karriär är den här folkkära, elvafaldiga världsmästaren en gigant i motorsportsammanhang”, säger Micke Leijnegard i början av videon.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Tony Rickardsson, speedway
Tony Rickardsson blir alldeles rörd av hyllningsfilmen till sig själv. FOTO: SVT:s sändning

Det blir fokus på särskilt ett ögonblick från karriären, nämligen VM-finalen 1994 i Danmark. När Rickardsson ställs mot giganten och idolen Hans Nielsen, på hans egen hemmaplan, och då avslöjas en jättefräckis.
– Var det någon man ville slå så var det just Hans Nielsen. Men jag hade så mycket problem med mina motorer, de gick bara sönder hela tiden. Så jag tog en chansning och ringde till hans motortrimmare och frågade om jag fick hyra någon motor till VM-finalen, berättar Tony i kvällens program.
– Han svarade att de kommer ha med sju motorer och träna med samtliga och så kommer de lägga den sjunde åt sidan. Den kunde jag få låna. Så jag fick stå och vänta på den sämsta motorn, men den skruvade jag i på min cykel inför finalen.

Rivalens hälsning

Det blev sedan ett superdrama när Rickardsson och Nielsen ställdes mot varandra i det allra sista finalheatet i en ren uppgörelse om VM-guldet. Där Tony snuvade dansken och bärgade sin allra första VM-titel för karriären.
– Det kändes så ofantligt skönt i hela kroppen. Jag kunde bara skaka på huvudet, det där trodde jag inte skulle hända. Att få stå högst upp på pallen i Danmark med Hans vid min sida, min stora idol från yngre dagar, det var helt fantastiskt!, säger en känslosam och tydligt berörd Rickardsson i programmet.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Tony Rickardsson, speedway
Alla deltagare imponeras av hyllningsfilmen till Tony Rickardsson. FOTO: SVT:s sändning

Sedan kommer en stor överraskning när rivalen Hans Nielsen hör av sig med en videohälsning till svensken.
– Hej Tony! Jag hörde, många år senare, att du fått låna motorn från mitt team. Klart man blir lite besviken… Men äh, du gjorde det väldigt bra!, säger dansken i SVT.
– Att Hans kom in och hälsade betyder jättemycket. Men det var ännu roligare att han inte visste om att den sjunde motorn lånades ut till mig, haha, erkänner svenske legendaren med ett skratt.

LÄS MER: Tony Rickardsson okända talang i en helt annan sport – var lagkamrat med en av våra allra största: ”Då tröttnade jag”

Alla de andra deltagarna applåderar efter den mäktiga hyllningsfilmen åt en riktig gigant.
– Man såg att det sved fortfarande för honom (Nielsen), säger Sebastian Larsson som är full av beundran för det Tony Rickardsson har åstadkommit under karriären.
– Det måste vara ganska unikt att en person kan sätta en sport på kartan så mycket som han gjorde. Han berör folk.
– Jag har växt upp med hans karriär och han har gjort sporten mycket till vad den är och att jag är ganska intresserad och vet en hel del om sporten. Det är tack vare Tony. Han är absolut en av de bästa vi haft i Sverige genom tiderna, fyller Anja Pärson i.

Visst är Tony Rickardsson en av våra riktigt stora? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev