Tony Rickardsson okända talang i en helt annan sport – var lagkamrat med en av våra allra största: ”Då tröttnade jag”

Tony Rickardsson är en av våra allra största idrottare.
Men det kunde ha blivit en helt annan idrott för vår speedwayhjälte.
Som tonåring var han en jättetalang – och spelade i samma lag som en av våra största stjärnor i historien.

Det finns bara en Tony Rickardsson. Med sin underbara personlighet och vinnarskalle så blev han hela Sveriges favoritidrottare under slutet av 90-talet och en bit in i 00-talet, och hans betydelse för svensk speedway går inte att underskatta.

Stortalang i annan sport

Tony Rickardsson har vunnit Bragdguldet och VM-guld, Jerringpriset och otaliga andra framgångar. Men faktum är att det kunde blivit en helt annan idrott. Rickardsson var idrottsintresserad över lag, och länge var han även en stor talang i en helt annan idrott, och var då dessutom nära vän med en av våra största stjärnor i historien.

Tony Rickardsson, speedway
050910 Motor, Speedway, VM: Tony Rickardsson kramar VM-bucklan (pokal, buckla) efter sin suveräna uppvisning i Italien. © Bildbyrån – 28201

När Rickardsson var 16 år gammal så var han nämligen en stor talang i ishockey. Som 16-åring fick han till och med chansen att representera Dalarna i tv-pucken – tillsammans med Nicklas Lidström. De båda växte upp i Avesta och är barndomskompisar, och i 16-årsåldern alltså även lagkompisar i tv-pucken.

LÄS MER: När Robert Gustafsson skulle ge alla skidåkare en lektion – men precis allt slutar i fullständig katastrof: ”Jag åt bajs”

“Då ledsnade jag på hockey”

Men efter tv-pucken dalade intresset för Rickardsson, som i stället satsade helhjärtat på speedwayen. Och såhär i efterhand var det inte ett dåligt beslut.

– Efter det ledsnade jag på hockeyn. Speedwayen var roligare, har Rickardsson sagt.

Tony Rickardsson, speedway
020510 Speedway. Tony Rickardsson © Bildbyrån – 26104-D

Tony Rickardsson fick sin första motorcykel redan som fyraåring, och sex år senare, som tioåring, började han med knattespeedway. Som 12-åring började han tävla, och som 13-åring vann han snittligan. Därefter följde några år där fokuset var på ishockeyn – men efter tv-pucken var det bara speedway som gällde. Och det är vi så oerhört tacksamma för.

LÄS MER: Roger Rönnbergs störtsköna svar till tv-profilen – som får hela hockey-Sverige att skratta: ”Haha, världsklass!”