Glenn Hysén väljer ut Sveriges främsta idrottare någonsin – och nobbar Ingemar Stenmark: ”Han är störst för mig”

Inte Zlatan Ibrahimovic, Ingemar Stenmark eller Jan-Ove Waldner.
Nej, den största svenska idrottaren genom tiderna enligt Glenn Hysén är Björn Borg.
– Man satt ju klistrad framför tv:n när han spelade, säger Hysén till Sportbibeln.

Den tidigare fotbollsspelaren Glenn Hysén, 63, har spelat i stora klubbar som Liverpool, PSV Eindhoven och Fiorentina. Han tillhörde också det IFK Göteborg som under 80-talet skördade stora framgångar, och var lagkapten i det svenska landslaget.

Hysén hyllar

Som född 1959 växte Hysén upp under en tid med många stora svenska idrottare, och det är inte svårt att räkna upp de främsta.
– Man har ju blivit imponerad av andra idrottare, att de grejar det. Björn Borg, J-O Waldner, Börje Salming, där är tre direkt, säger han till Sportbibeln. 

Artikeln fortsätter efter bilden.

Glenn Hysén, fotboll
150318 Glenn Hysén under presskonferensen inför säsongspremiären av tv-programmet Mästarnas mästare den 18 mars 2015 i Stockholm. Foto: Meli Petersson Ellafi / BILDBYRÅN / COP 162

Vad är det som gjorde dem så bra? 
– Att de var så iskalla, visade aldrig en min. Borg – fem Wimbledon på raken – det finns ju inte. Nu gjorde han ju mer, han Novak Djokovic, men på den tiden. Waldner, han slog ju vem som helst. Börje Salming var väl likadan när han spelade, stenhård. Bara rätt in och trycker in motståndarna i planket. Inga grinigheter eller gnäll på domarna. Nej, de är stora gubbar, säger Hysén. 

LÄS MER: Börje Salmings oförglömliga ord om Zlatan Ibrahimovic i deras omtalade bråk säger egentligen allt om ”Ibra”

Borg är bäst

Att välja ut bara en att utse till Sveriges största idrottare genom tiderna är inte helt enkelt.
– Det är så jävla svårt. Jag kan ju påminna mig själv om när jag växte upp. När jag var mellan 15-25 där, och även yngre, så var det ju bara Ingemar Stenmark och Waldner och de här.
– Men den största för mig är nog Björn Borg ändå. Det var ju den idrottare man blev mest… Man satt ju klistrad framför tv:n när han spelade. Det var helt otroligt. 

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ingemar Stenmark, skidor
190212 Former skier Ingemar Stenmark of Sweden poses for a portrait at a press event for a legends race during the FIS Alpine World Ski Championships on February 12, 2019 in Åre. Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån / kod DS / 87862

Hysén berättar att han stött på Björn Borg ett par gånger.
– Det är en suverän gubbe. Då blir man starstruck, fy fan. Men det är en jävla bra kille, en underbar gubbe, suverän människa. Så framgångarna har inte gått åt huvudet på honom, det kan jag säga direkt. 

LÄS MER: Dunderkritiken mot giganten Sergej Bubka – sågas nu i hela Ukraina efter olämpliga beteendet: ”Fruktansvärt”

Tror på Borg jr

Har du någon känsla för vad det kan bli av Leo Borg? 
– Jag har inte riktigt koll på det faktiskt. Jag vet ju att han är jäkligt bra, men… Vad ska man säga? Han har ju en del att nå upp till, om man säger så, till farsan då. Men jag hoppas att Björn själv dunkar in i huvudet på Leo att ”tänk inte på det.” Men det är nog omöjligt att inte tänka på det.
– Han blir säkert skitbra, men hur bra, det vet jag inte. Det är svårt att svara på, säger Hysén.

Björn Borg vann 97 singeltitlar, varav 11 var Grand Slam-titlar, under sin karriär, och avslutade med ett facit på 644–135. Tennislegendaren har blivit invald till både svenska och internationella ”Tennis Hall of Fame”.

LÄS MER: Glenn Hysén säger vad han egentligen tycker om Janne Andersson – och oväntade valet som ny förbundskapten