Dunderkritiken mot giganten Sergej Bubka – sågas nu i hela Ukraina efter olämpliga beteendet: "Fruktansvärt"

Dunderkritiken mot giganten Sergej Bubka – sågas nu i hela Ukraina efter olämpliga beteendet: ”Fruktansvärt”

Den tidigare stavhopparen och ukrainaren Sergej Bubka har inte uttalat sig särkilt ofta sedan Rysslands invasion av Ukraina.
Det får nu kritik av världsmästaren i höjdhopp Yaroslava Mahuchikh.
– Bubka existerar inte för oss nu, säger hon till NRK.

Ukrainska Yaroslava Mahuchikh, 22, tog för en dryg månad sen VM-guld i höjdhopp. Det följde hon sedan upp med att ta hem segern i Diamond League-finalen. Framgångarna kommer efter en tuff tid sedan hennes hemland invaderades av Ryssland.

Hemstaden bombades

Höjdhopparen berättar att samma dag hennes föräldrar skulle ta tåget för att heja på henne under VM i Budapest så bombades busstationen som ligger precis intill tågstationen. Samtidigt som hon kämpade för att kvalificera sig till VM-finalen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sergej Bubka, stavhopp
060216 OS 2006, Vinter. Sergei Bubka, Ryssland. © Bildbyrån – 28354

Men Mahuchikh är fast besluten om att fortsätta tävla.
– Det är svårt att behålla fokus, men efter ett år med krig har jag blivit starkare och bättre rustad. Jag vet att jag borde fortsätta tävla. Här kan jag prata om att kriget inte är över och visa att jag kommer från Ukraina, säger hon till NRK.

LÄS MER: Jonna Sundlings oväntade ord som lär väcka starka reaktioner i skidvärlden: ”Jag tycker faktiskt det”

Kritiserar Sergej Bubka

Mahuchikh har uttalat sig mycket om invasionen och kriget. Någon som inte yttrar sig lika mycket är den tidigare stavhopparen Sergej Bubka, som nyligen valdes in i friidrottens ”Hall of Fame”. Hans tystnad får nu kritik av ukrainskan.
– Det är väldigt konstigt för jag är mycket stolt över Bubka som idrottare, eftersom han satte många världsrekord. Men jag gillar honom inte som person, för i början av kriget tog han inte ställning. För oss idrottare existerar inte Bubka nu, säger hon.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sergej Bubka, stavhopp
960731 OS i Atlanta, Friidrott, stav, kval: Sergej Bubka tar sig för huvudet efter att ha dragit på sig en skada i kvalet © Bildbyrån – FOTO: Lennart Månsson(OS 96 )

Enligt Bihus.info har Bubka sålt petroleumtjänster till ryska aktörer i Donbas-området via företaget ”Mont Blanc”, vilket lett till utredningar i Ukraina.
– Det verkar fruktansvärt, för han var länge president i Ukrainas olympiska kommitté. Men han har gjort sina val, säger Mahutsjik om uppgifterna.

Sergej Bubka är världens bästa stavhoppare och Ukrainas största idrottare genom tiderna efter sina sex VM-guld, 35 världsrekord och sitt OS-guld under karriären.

LÄS MER: Linn Svahns nya kritik mot hanteringen av ryska skidåkare – svenskans tydliga krav: ”Viktigt för mig”