Linn Svahns nya kritik mot hanteringen av ryska skidåkare – svenskans tydliga krav: "Viktigt för mig"

Linn Svahns nya kritik mot hanteringen av ryska skidåkare – svenskans tydliga krav: ”Viktigt för mig”

Förra skidsäsongen debatterades det om ryska och belarusiska åkare skulle få delta.
Någon som tog tydlig ställning emot det var Linn Svahn.
– För mig känns det viktigt att stå för det jag tror på och att kunna vara rakryggad, säger hon.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har det pågått en ständig debatt om ryska och belarusiska idrottare och lag ska få delta i tävlingar och mästerskap. I många fall har svaret blivit nej, så även i skidåkningen.

Svahn tar ställning

Linn Svahn, 23, var tillsammans med Maja Dahlqvist, 29, en av de som var allra tydligast med var hon stod i frågan. Men hon är osäker på om hennes och Dahlqvists uttalande hade någon påverkan på det Internationella skidförbundet (Fis).
– Jag hoppas att det är ett beslut som är grundat i att det är det enda rimliga beslutet att ta. Oavsett kritik eller ställningstagande från aktiva så hoppas jag att det är ett beslut som hade tagits oavsett, säger Svahn under en pressträff.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Linn Svahn, skidor
230222 Linn Svahn of Sweden at a cross-country training session ahead of the FIS Nordic Ski World Championships on February 22, 2023 in Planica. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0512

23-åringen vill oavsett vara tydlig med sina åsikter.
– För min egen del känns det viktigt att vara tydlig med vad jag står för och vad jag tycker att jag är villig att göra, vad det blir för konsekvenser för mig själv ifall ett beslut tas som jag inte tycker är befogat, säger hon.

LÄS MER: Frida Karlssons öppenhjärtiga svar efter nya sågningen i Norge – erkänner nu själv: ”Det är orimligt”

Uppmaning till Fis

Fis meddelade i våras att ryska och belarusiska är avstängda ”tillsvidare”. Svahn tycker det ska förbli så.
– För mig känns det viktigt att stå för det jag tror på och att kunna vara rakryggad i den frågan. Som läget är nu så, jag ser inte något annat alternativ än att Fis ska ta samma beslut när det ska tas här in mot nästa säsong också.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ryssland, skidor
220212 Veronika Stepanova, Yulia Stupak, Natalia Nepryaeva and Tatiana Sorina of ROC (Russia) with gold medals at the medals ceremony for women’s cross-country skiing 4×5 km relay during day 8 of the 2022 Winter Olympics on February 12, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / VG0239

Något nytt besked inför nästa säsong har inte kommit från Fis.
– Vi får bara vänta ut och se, inget beslut är taget, hur säsongen kommer se ut. Men i dagsläget kan jag inte se något annat än att det ska vara som det var i fjol även denna säsong, säger Svahn.

Vad tycker du om avstängningen av ryska och belarusiska idrottare? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Niklas Wikegårds jättebesvikelse över bilderna i SHL – vädjar nu till svensk hockey: ”Varför gör man så?”