Niklas Wikegårds jättebesvikelse över bilderna i SHL – vädjar nu till svensk hockey: ”Varför gör man så?”

Niklas Wikegårds jättebesvikelse över bilderna i SHL – vädjar nu till svensk hockey: ”Varför gör man så?”

Ett matchstraff delades ut i HV71-Färjestad.
Då fattade Niklas Wikegård ingenting.
– Varför gör man så?, säger experten med enorm besvikelse.

Det var i den andra perioden i mötet i Jönköping mellan HV71 och Färjestad som domarna tog ett beslut som skulle röra upp mycket känslor hos TV4:s experter. Det hela började med en trippingutvisning på FBK:s Patrik Lundh, men Victor Ejdsell fortsatte att spela, och sköt ett skott mot HV-målvakten Joni Ortio.

Stora besvikelsen

Det gillade inte Tommi Tikka, som valde att sätta ner foten mot Ejdsell. Båda hamnade i ett bråk, där dock inga slag delades ut. Men efter att hållit i varandra länge så valde domarna att bryta och gå emellan. Då valde domarna på isen att ge bägge spelarna matchstraff för fighting plus 20 minuter game misconduct.

230921 Slagsmål mellan Färjestads Victor Ejdsell och HV71s Tommi Tikka under ishockeymatchen i SHL mellan HV71 och Färjestad den 21 september 2023 i Jönköping. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Victor Ejdsell, ett av Färjestads främsta offensiva vapen, med tre poäng på de inledande tre matcherna, var märkbart upprörd och skrek länge efter domarna. Och upprörda miner var det även i TV4:s studio, där experterna Niklas Wikegård och Almen var rasande över domslutet. 

– Jag tycker det är nej, nej, nej, nej, säger Bibic under sändningen.

LÄS MER: Johan Garpenlöv rasar och vill nu se tydlig förändring i svensk hockey: ”Det är förödmjukande”

Wikegårds kritik

Niklas Wikegård var minst sagt instämmande, och han hade dessutom svårt att hitta backning för beslutet i regelboken.

– Varför? Ja men varför tar domarna ett sånt beslut? Det är ju inte ens ett slagsmål. Jag och Björn (Oldeen, programledare TV4 reds.anm) sitter här och ruskar på huvudet och tycker bara: Jamen snälla rara, det är ju ett kramkalas. Att kalla det för slagsmål… Varför gör man det?, säger han.

230302 Cmores expert Niklas Wikegård och Johan Edlund under ishockeymatchen i SHL mellan Skellefteå och Luleå den 2 mars 2023 i Skellefteå. Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN

Almen Bibic menade att det kan ha handlat om ren frustration för domarna att ”kramkalaset” pågick så länge, och att det var svårt för domarna att gå in och avbryta för de båda tungviktarna.

– Jag vet inte om det är en irritation, att man står där ganska länge och kanske ber spelarna att sluta men de fortsätter? Det kan vara det, annars har inte jag någon bra förklaring på det faktiskt, säger han.

Ligans domarbas, Tomas Thorsbrink, har efter matchen menat på att det finns backning för beslutet enligt regelboken.

Håller du med experterna om det här? Eller gjorde domarna rätt? Dela artikeln eller lämna en kommentar på Facebook för att säga vad du tycker!

LÄS MER: Patric Hörnqvist klar för prestigejobb i NHL efter tuffa avslutet – hyllas stort av klubbchefen: ”Djupt tacksam”