Frank Anderssons två helt klockrena ord efter att han överraskande nog vunnit guld berusad(!)

Frank Andersson är en av våra största idrottslegendarer.
Han nådde stora framgångar och hittade på en hel del dumt under sin livstid.
Som den gången han vann ett överraskande EM-guld som en onykter 19-åring.

Det var en sorgens dag när Frank Andersson gick bort hösten 2018. Han blev bara 62 år gammal och blir ihågkommen som en av svensk idrotts riktigt stora hjältar.

Strulpelle Frank

Han anses som en av svensk brottnings mest framgångsrika och han hade en personlighet som charmade de flesta. Men vid sidan av de enorma framgångarna var den gode ”Frankie Boy” en riktig strulpelle som drogs till problem och dekadens.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Frank Andersson, brottning
150318 Frank Andersson under presskonferensen inför säsongspremiären av tv-programmet Mästarnas mästare den 18 mars 2015 i Stockholm. Foto: Meli Petersson Ellafi / BILDBYRÅN / COP 162

Redan som tonåring hade han ett rykte som ”bad boy” inom brottningen och han kunde aldrig passa tider eller knappt ens dyka upp under tävlingar. Ett oförglömligt exempel på kombinationen av succé och mörker kom i samband med brottnings-EM i Leningrad 1976.

Andersson onykter

Den 19 år gamle Frank Andersson hade inte blivit uttagen till mästerskapet och valde då att trösta sig med en surströmmingsskiva i Sundsvall som varade i tre dygn. Och det var mer fokus på nubben än fisken för den unge Frank.

LÄS MER: ”Hoa-Hoa” avslöjar sanningen om när Frank Andersson skulle köpa mjölk och försvann: ”Nä, så här var det…”

Helt plötsligt dök brottarlegendaren Pelle Svensson upp på festen för att meddela att Andersson fått en plats till EM-truppen i sista minuten. Det stoppade heller inte Frank från att fortsätta supandet ombord på flygplanet till Leningrad.

Vann EM-guldet

Brottarikonen ska sedan ha spytt mellan matcherna men trots det så sopade han mattan med motståndarna och gick hela vägen till EM-final där han också skulle vinna guld. Det blev Frank Anderssons allra första mästerskapsguld i karriären och efteråt förklarade han succén med två helt klockrena ord.
– Motståndarna föll nog på min dåliga andedräkt, sa Frank Andersson till tidningen Z.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Frank Andersson, brottning
810411 Brottning, EM: Prispallen i 90 kg. Fr. v Alexander Dubrovskij, Sovjet silver, Frank Andersson, Sverige guld och Georgios Posidis, Grekland brons. Foto: BILDBYRÅN / 5114

Det blev en högst annorlunda start på en mycket framgångsrik karriär som slutade i totalt sju guld och tretton stora mästerskapsmedaljer. Men även problemen och skandalerna fortsatte för Frankie Boy genom brottningskarriären.
– Visst går jag på krogen och fixar tjejer. Jag gillar öl och tjejer. Men vad är det för konstigt med det? Det gör ju alla grabbar i min ålder, sa Frank själv i en gammal intervju med Expressen.

LÄS MER: Frank Anderssons helsköna gliring till tv-profilen Bengt Magnusson efter VM-guldet

En som kom Frank Andersson nära och fick uppleva de bästa och värsta stunderna var den förre förbundstränaren Leo Honkala. Han sammanfattar tiden ihop med den bortgångne brottarikonen så här:
– Jag tyckte mycket synd om Frank. Han var så rastlös av sig. Han kunde inte bo ensam på hotellen och sov alltid dåligt inför finalerna. Ofta fick jag tvinga i honom mat på träningslägren. Men han har vissa goda sidor, Frank – bara man kommer honom in på livet, sa Honkala i intervjun med kvällstidningen.

Vilket är ditt bästa minne av Frank Andersson? Dela artikeln och berätta det!