Frank Anderssons helsköna gliring till tv-profilen Bengt Magnusson efter VM-guldet

Frank Andersson är en av svensk idrotts största hjältar.
Men han var också en riktigt skön profil vid sidan av mattan.
Vilket tv-profilen Bengt Magnusson fick erfara efter svenskens VM-guld 1982.

Det finns så många odödliga historier om den bortgångne idrottshjälten Frank Andersson. Han var en av Sveriges absolut bästa brottare genom tiderna men också en riktig strulpelle vid sidan av mattan och han han hamnade ofta i trubbel.

Franks storhetstid

Han blev ”Frankie Boy” med hela svenska folket och lika älskad för sina idrottsframgångar som för sin helsköna personlighet. Frank Andersson var oberäknelig som få andra och kunde verkligen hitta på vad som helst.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Frank Andersson, brottning
150318 Frank Andersson under presskonferensen inför säsongspremiären av tv-programmet Mästarnas mästare den 18 mars 2015 i Stockholm. Foto: Meli Petersson Ellafi / BILDBYRÅN / COP 162

Tiden som svensk brottnings gigant blev oerhört lyckosam med en karriär som bjöd på ett OS-brons, tre VM-guld, två VM-silver, fyra EM-guld och tre EM-silver. Det sista VM-guldet kom 1982 i polska Katowice och när segern var säkrad bjöd Andersson på stor underhållning i intervjuerna efteråt.
– Jag är tillbaka i toppen. Jag är världsmästare – det borde väl sätta fart på affärerna, sa världsmästaren Frank till de tillresta journalisterna.
– Jag behövde det här. Efter succéåren -77 och -79 började Igor Kanygin (sovjetisk rival) förstöra affärerna.

LÄS MER: ”Hoa-Hoa” avslöjar sanningen om när Frank Andersson skulle köpa mjölk och försvann: ”Nä, så här var det…”

Anderssons nobb

Den nyblivna mästaren var enbart intresserad av att prata pengar i segerintervjuerna och i intervjun med Radiosporten började svensken plötsligt rabbla upp sina sponsorer högt och tydligt i mikrofonen.
– Klipp inte bort det här. Jag måste ju sköta mitt jobb, sa Frank skämtsamt.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Frank Andersson, brottning
820620 Brottning: Frank Andersson fick guldskon, beviset på att han är sveriges bäste brottare. Ivars guldsko. © Bildbyrån – DIA

Men det var när han såg tv-journalisten Bengt Magnusson, då på SVT, som allt tog en helt annan vändning. Andersson vägrade helt enkelt göra en segerintervju med tv-kanalen och bjöd på den allra skönaste gliringen till Magnusson.
– Här dyker ni upp när allting är slut. Då kan ni stå där och snacka själva. Gäller det svenska tennisjuniorer har ni råd att åka jorden runt, sa en bitter Frank Andersson.

LÄS MER: När Frank Andersson gjorde tidernas galnaste entré på krogen och tog över festen: ”Jag hyrde en lyftkran…”

Fler gliringar i tv

Brottarledaren Åke Lindegarth, som var på plats i Polen, blev direkt bekymrad över nobben. Då det skulle ge bra publicitet och uppmärksamhet till svensk brottning som på 80-talet behövde all hjälp den kunde få.
– Jag tvingar dig inte. Jag förstår din inställning, sa Lindegarth till Frank.

Till slut lyckades Frank Andersson bli övertalad och gjorde en segerintervju med SVT, som trots allt sände finalmatchen i direktsänd tv. Men den gode ”Frankie Boy” gjorde intervjun helt på sitt sätt och fortsatte med sina skämtsamma gliringar till Bengt Mangusson under intervjun.

Vad är ditt bästa minne av Frank Andersson? Dela artikeln och säg några ord!