Enorma hatet mot svenska OS-hoppet – efter chockerande dopningsbeskedet: ”Man blir mörkrädd”

Enorma hatet mot svenska OS-hoppet – efter chockerande dopningsbeskedet: ”Man blir mörkrädd”

Jenny Fransson har testats positivt för dopning.
Då har hon överrösts av hat.
– Man blir mörkrädd för hur folk kan reagera, säger förbundets sportchef Zakarias Tallroth.

Det var under måndagskvällen som chockbeskedet kom. Jenny Fransson, som tog OS-brons i Rio och till sommaren var tänkt som ett stort medaljhopp i Tokyo, har testats positivt för dopning.

Utsatt för hatstorm

Beskedet ska ha kommit i torsdags, efter att hon ska haft det otillåtna ämnet metyltestosteron i kroppen.

– Det är de värsta dagarna i mitt liv. Det känns som hela livet är förstört, sa Fransson till DN.

200119 Sveriges Jenny Fransson under finalen för 50-kilos klassen under brottningsturneringen Lady Open den 19 januari 2020 i Klippan. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

Jenny Fransson säger själv att hon är ”väldigt försiktig med vad hon stoppar i sig”, och menar även att hon tror att hon blivit utsatt för ett sabotage, och att någon planterat det i hennes mat eller dryck. Samtidigt vittnar Zakarias Tallroth, sportchef på brottningsförbundet, om en hatstorm.

– Hela hennes liv har vänts upp och ned på några dagar. Hon förstår inte vad som hänt och ifrågasätter allt som hänt runtomkring. I går när detta kom ut försökte vi förbereda oss så gott vi kunde men samtidigt blir man mörkrädd hur folk kan reagera, hur folk kan höra av sig till Jenny Fransson som i mina ögon är en väldigt varm person. Nu utsätts hon för något som inte någon kan föreställa sig, säger han i SVT:s Morgonstudion.

”Det är skrämmande”

Han vittnar om direkt hat.

– Ja, ibland undrar man hur folk bara kan sitta på lur och vänta in en sådan här sak och sedan direkt reagera på det. Det slutar inte, liksom. Självklart förstår vi att media hör av sig, men det är väldigt lätt att få tag i henne och jag tycker att det är skrämmande att folk kan bete sig på det sättet mot en människa, säger han.

181001 Jenny Fransson poserar för ett porträtt under en pressträff med damerna i det svenska brottningslandslaget inför brottnings-VM den 1 oktober 2018 i Helsingborg. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Jenny Fransson har endast testats i ett a-dopningstest, och nästa vecka kommer resultatet för b-provet. Men någon skillnad är inte att räkna med.

– Det är väldigt sällsynt. Det har skett vid några tillfällen och det kan vara så nu, men man kan säga att det är osannolikt, säger SOK:s versamhetschef Peter Reinebo.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!