Stora svenska kritiken – efter oväntade beslutet om världscuptävlingen i Sverige: ”Det är helt absurt”

Herrarnas distanslopp i Falun ändras.
Då tvingas även damernas lopp kortas ner – vilket nu får stor kritik.
– I det här fallet är det helt absurt, säger förra landslagsåkaren Maria Rydqvist till DT.

I helgen är det äntligen dags för världscup i Sverige. Falun står som värd för såväl sprint- som distanslopp under helgen – och flera av Sveriges största åkare är på plats.

Kortar damernas lopp

Bland annat så är Charlotte Kalla och Ebba Andersson med i truppen, samtidigt som Frida Karlsson gör efterlängtad comeback efter ett långt uppehåll. Men redan inför tävlingarnas start så kritiseras tävlingarna.

190316 Stina Nilsson of Sweden celebrates after the Women’s cross-country skiing sprint final during the FIS Cross-Country World Cup on march 16, 2019 in Falun. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

På grund av snöbrist har nämligen herrarnas distanslopp – som skulle gått över tre mil – kortats ner till 15 kilometer. Men då väljer Fis, internationella skidförbundet, även att korta ner damernas lopp från 15 till 10 kilometer.

”Helt absurt”

Någonting som nu får stor kritik.

– Det är tydligen en gyllene regel att herrarna måste åka längre även om det sker på bekostnad av att damerna måste frångå sitt ordinarie program. I det här fallet är det helt absurt, säger förra landslagsåkaren Maria Rydqvist, som tog VM-silver i Falun 2015, till DT.

191130 Evelina Settlin of Sweden competes in the women’s 10 km classic during the FIS Cross-Country World Cup premiere on November 29, 2019 in Ruka. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Hon får även medhåll av stjärnan Evelina Settlin.

– Det här är en grej som det känns att det bara ska vara skillnad för skillnadens skull, säger hon.

Fis, och dess tävlingschefen Pierre Mignerey, försvarar dock beslutet.

– Det finns inga frågetecken för att den fysiologiska kapaciteten för att köra lika långt som männen finns hos kvinnorna och det har funnits några diskussioner om detta genom åren. Men när vi frågar åkarna så har det hittills alltid varit en stor majoritet för de distanser som vi har nu, säger han.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!