Nya stenhårda kritiken mot Stina Nilsson från Björn Ferry – och den mest oväntade personen: ”Sämre och sämre”

Nya stenhårda kritiken mot Stina Nilsson från Björn Ferry – och den mest oväntade personen: ”Sämre och sämre”

Det har nu gått över tre år sen Stina Nilsson bytte längdskidor mot skidskytte.
Men hennes utveckling går trögt.
– Det är lite utav en gåta, säger Björn Ferry till Expressen.

Året var 2020, månaden mars, när Stina Nilsson chockerade skidvärlden med nyheten att hon skulle byta sport från längdskidor till skidskytte. Vid det tillfället låg hon i världstoppen i längdskidor, och hade ett OS-guld och två VM-guld i bagaget.

Nilssons skidskyttekarriär

Stina Nilssons första säsong som skidskytt var, knappast förvånande, medioker. Hon tävlade i IBU-cupen, men fick chansen i världscupen två gånger. Då slutade hon på plats 26 i sprint och 22 i jaktstart. Säsongen därpå var däremot ett kliv framåt. Stina tog då sin första pallplats i världscupen när hon kom trea i sprint. Hon blev däremot inte uttagen till OS.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Stina Nilsson, skidskytte
231124 Stina Nilsson of Sweden during a training session ahead of the IBU World Cup on November 24, 2023 in Östersund. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0692

Förra säsongen blev tyvärr ett steg bakåt för Nilsson. Hennes bästa placering i världscupen blev en 33:e placering i jaktstart. Den här säsongen har inte heller inletts något vidare. Stina hade det tungt i Idre under Sverigepremiären, och i världscuppremiären slutade hon 84:a med sju bom i distansloppet.
– I början hade jag stora förväntningar på att hon skulle vara bättre i skidåkningen. Kommer hon att vara bäst, eller tio sekunder långsammare än Öbergs? Det var de tankarna jag hade. Men det var betydligt sämre. Hon är flera minuter efter i åkning. I min karriär hände aldrig något sådant, var jag dålig handlade det kanske om att man var någon halv minut efter. Det ser inte lovande ut för Stina, säger Björn Ferry till Expressen.

Ferrys kritik

Vad det kan bero på har den tidigare skidskytten svårt att sätta fingret på.
– Det är svårt att säga, man har för lite information. Hon är inte jätteöppen så man vet inte riktigt hur saker är. Vad som är bra och vad som är dåligt. Det kan vara så att skidskytte inte passar Stina Nilsson, för det är väldigt intensivt med tävling och träning. Det är på ett annorlunda sätt än längdskidåkning. Men å andra sidan har hon ju inte tävlat speciellt mycket. Det är lite utav en gåta, säger Ferry. 

Artikeln fortsätter efter bilden.

Stina Nilsson, skidskytte
231126 Stina Nilsson of Sweden looks dejected after the women’s 15 km individual during the IBU World Cup on November 26, 2023 in Östersund. Photo: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / COP 245 / PA0695

Skidskyttelandslagets skyttetränare Jean-Marc Chabloz ser också dystert på Nilssons utveckling. Men tror också att det handlar om tålamod.
– Stina tappar mycket i skidåkningen, och det gör att det bara blir sämre och sämre. Förra säsongen gör hon egentligen bara två dåliga lopp skyttemässigt men det pajar den totala procenten.
– Men det är inte är så dramatiskt egentligen. Jag tycker hon höjt sig i år. Men hon är fortfarande ung i sporten och det gäller för henne att hitta sin egen väg och inte bli beroende av mig eller någon annan. Och hitta saker som är bra för henne, säger Chabloz till kvällstidningen. 

LÄS MER: Efter tunga tiden för Stina Nilsson – nu sågas hon av Björn Ferry och Helena Ekholm: ”Dags att byta ut henne”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev