Skidstjärnan Marit Björgens stora kritik – efter skandalavslöjandet under OS

Antidopingarbetet under OS i Pyeongchang hade stora säkerhetsbrister.
Det avslöjade den tyska tv-kanalen ARD i måndags.
Nu träder den norska skidlegendaren Marit Björgen fram med kritik mot utrustningen som användes vid dopingproverna.

Svarta rubriker har de senaste dagarna svärtat ner OS i Pyeongchang. En video, publicerad av den tyska TV-kanalen ARD, visar att det fanns stora brister i säkerheten kring olympiaden.

Prover lämnades obevakade

Videomaterial, som lämnats in av en visselblåsare, visar att dopningprover och andra konfidentiella dokument lämnades obevakade. Det är någonting som är strikt förbjudet.

Foto: Bildbyrån

I praktiken gör det att obehöriga personer till labbet kan ha kommit åt dopingproverna. Den nypublicerade videon fick många att rasa, bland dessa den schweiziske lagläkaren Lukas Weisskopf.
Allt är öppet, helt öppet, för vem som helst att manipulera eller bara få det att försvinna. Det är galenskap, säger han till ARD.

I videon går det att se att hänglåset till kylskåpet som proverna förvaras i är öppet, någonting som får Weisskopf att reagera stark. Idrottare som åkt fast i ett dopingprov under mästerskapen kan nu hävda sin oskuld på grund av att systemet inte var säkert.

Foto: Bildbyrån

Det kan enkelt förklarat innebära att de påstå att deras, positiva, prover kan ha bytts ut mot någon annans.
– Från och med nu är alla dopningsprov i det där dopinglabbet helt värdelösa, dundrade bland annat advokaten Michael Lehner som fruktar att flera dopade idrottare nu kan bli frikända, rasade advokaten Michael Lehner.

Björgen: ”Levt med en rädsla”

Marit Björgen gjorde sitt sista mästerskap innan hon i våras tackade för sig och la skridskorna på hyllan.

Foto: Bildbyrån

För NRK berättar skidlegendaren, med totalt åtta OS-guld på meritlistan att hon såg bristerna med egna ögon.

När hon under OS i Pyeongchang genomförde ett test gick urinprovet sönder. Hon riktar kritik, inte mot säkerheten, mot den utrustningen som användes vid provtagningarna.
– När jag hade fördelat urinen på ett a- och ett b-prov var att låsen gick sönder när jag skulle skruva igen det. Jag är glad att jag hade läkaren med mig in vid tillfället för det var han som upptäckte att det sprack, säger Björgen till NRK och fortsätter:
– Jag har aldrig upplevt det tidigare, så jag tyckte det var konstigt. Man får ont i magen och tänker att allting inte var 100 procent säkert.

Dela för att säga vad du tycker om det här!

LÄS MER: Svenska jätteilskan – efter stora skandalen i OS

Så reagerar norska stjärnan – på omtalade bilderna på Charlotte Kalla